Christina var trött hela tiden av potentiellt skadliga skäl: Nu varnar hon andra och delar med sig av enkel lösning

Ida Hansson

131 veckor sedan

|

05/01/2022
En aktiv mamma upplevde att hennes energinivå plötsligt sjönk och hon levde länge "som en zombie" som var trött hela tiden, ända tills hon fick reda på vad som var fel.

59-åriga Christina Idling från Norge har alltid varit väldigt aktiv och haft massor av energi och överskott att leka med sina tre barn, men helt plötsligt försvann all vinst.

När hon var runt 30 år började hon plötsligt få problem med att vara extremt trött, hur mycket hon än hade sovit. "Jag försökte äta bättre och sova mer. Men det spelade ingen roll hur mycket jag sov. Jag var som en zombie", sa Christina enligt Sosialnytt till vi.no.

Efter ett tag med problemet upptäckte hon att hon också började tappa håret och hon valde därför att gå till doktorn. Här fick hon ta blodprov, kontrollera järnvärden och en del annat, men alla prover visade att Christina var en frisk och vältränad ung kvinna och läkaren kunde därför inte svara på vad som var orsaken till hennes orkeslöshet. .

Christina blev sämre och sämre och till slut kunde hon nästan ingenting. "Jag var bara 30 då, med en kropp lika trött som en 100-åring", sa hon så här, när hon fick reda på vad som var fel.

Christinas problem blev så illa att hon gick till sin läkare igen och insisterade på att göra fler undersökningar och det gav svaret. Det visade sig att hon led av allvarlig vitamin B12-brist.

Vitamin B12 är en del av de viktiga kemiska processorer i kroppen och vitaminet hjälper bland annat till att bilda blodkroppar och det ansvarar även för att nerverna fungerar normalt.

Kroppen kan inte själv producera vitamin B12 och det är därför viktigt att du får i dig det via kosten, där du bland annat kan få i dig det från kött och ägg.

Om du har brist på vitamin B12 är det viktigt att det behandlas med tillskott, eftersom det annars kan leda till irreparabel skada på nerverna och psykiska problem samt blodbrist som framför allt leder till trötthet och koncentrationssvårigheter, vilket Christina också upplevde.

Behandlingen är lyckligtvis enkel, då du bara behöver ha vitamintillskott. I Christinas fall är det i form av vitamininjektioner med B12 två gånger i veckan under resten av livet. "Så fort jag slutar på sprutorna [...] kommer tröttheten tillbaka och håret blir skört och faller av", konstaterade Christina efter diagnosen.

Tidigt i processen finns inga symtom på vitamin B12-brist, men om du är nervös för att du har brist på vitaminet kan du hålla koll på symtom som trötthet, koncentrationssvårigheter, förkylningar, yrsel, tinnitus och hjärtklappning p.g.a. låg blodprocent. Dessa är alla symtom som visar sig efter en lång period av brist.

Andra symtom kan också vara blek hud och i svåra fall kan man få psykiska problem och allvarliga skador på nervsystemet.