Därför kan det vara en bra idé att svälja efter oralsex

Skriven av Ida Hansson

124 veckor sedan

|

28/12/2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En vetenskaplig artikel har undersökt om det är smartast att svälja eller spotta ut den efter oralsex med en man, och det finns flera anledningar till varför man bör svälja.

Oralsex har varit en populär form av samlag i hundratals år, och det är en form av "lakangympa" som älskas av de flesta män och kvinnor.

Men när det kommer till att ge oralsex till en man är det ofta en speciell fråga som uppstår - ska man svälja eller spotta ut? Det har nu en vetenskaplig artikel hittat svaret på. 

Avisen.dk skriver att en vetenskaplig studie har publicerats i Journal of Reproductive Immunology som hävdar att det finns biologiska fördelar för kvinnor genom att svälja sin partners sperma.

Om en kvinna kontinuerligt sväljer sperma från sin man under en lång tid, kommer kvinnans kropp att "vänja sig" vid mannens DNA. Det innebär att kvinnan vid en graviditet upplever färre komplikationer eftersom dessa ofta beror på att kroppen ser barnet som en främmande kropp, vilket den inte gör om hon har svalt mannens sperma eftersom kroppen kan känna igen barnet. DNA:t.

Forskarna bakom studien tror därför att det inte bara är på grund av nöjet att kvinnor har oralsex med sin manliga partner, utan att det också finns en evolutionär orsak, eftersom det ökar chansen till en lyckad graviditet.

Inte nog med det, IFLScience skriver också att spermier kan bidra till att stärka kvinnors hälsa – både fysiskt och mentalt. En studie från 2002 pekar på att det finns hormoner i sperma som kan ha en positiv effekt på kvinnors psykiska hälsa. Studien undersökte dock intag av sperma vaginalt och inte oralt, och det är därför inte säkert om det finns samma positiva effekt vid oralsex.

Utöver det är sperma också bra för kvinnors fysiska hälsa och välbefinnande, eftersom den innehåller proteiner men även zink och lite C-vitamin, magnesium och kalium – allt som är viktigt för en sund hälsa och ett starkt immunförsvar.

Vidare innehåller sperma även en antioxidant, spermidin, som påstås bromsa åldrandeprocessen i våra celler, eftersom det har gjorts experiment som visat att det bevisligen bromsar åldrandet i bland annat mask- och flugceller.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även om risken för att överföra sexuellt överförbara sjukdomar som hiv alltid finns vid oskyddat oralsex, så ökar den när man intar.

Vissa människor lider dessutom av överkänslighet mot human spermieplasma, vilket är en otroligt sällsynt sjukdom som gör det omöjligt att tolerera kontakt med sperma. Om du lider av denna störning är det därför rekommenderat att inte svälja ... om du inte gör det, och om mannen inte har några sexuellt överförbara sjukdomar, så är det bara att 'gå loss'!