Startsida Hälsa Därför pruttar du mer än du tror – och vad...

Därför pruttar du mer än du tror – och vad det säger om din mage

Prut, fart, hård mave, forstoppelse
Shutterstock

Att släppa gas är en helt naturlig del av matsmältningen, men ibland märker man att det händer oftare än vanligt. Ofta handlar det om vad du äter, hur du äter eller hur tarmarna mår. Här är åtta vanliga orsaker – och vad de kan avslöja om din maghälsa.

Just nu läser andra

Att släppa gas är en helt naturlig del av matsmältningen, men ibland märker man att det händer oftare än vanligt. Ofta handlar det om vad du äter, hur du äter eller hur tarmarna mår. Här är åtta vanliga orsaker – och vad de kan avslöja om din maghälsa.

Hur luft sväljs ner utan att vi märker det

Mycket av den gas som lämnar kroppen kommer från luft vi råkar svälja när vi äter eller dricker. Det sker lätt om man pratar medan man tuggar, äter snabbt eller använder sugrör. Luft som inte rapas upp fortsätter genom tarmarna och släpps till slut ut som gas.

Fiberrika livsmedel som skapar extra aktivitet i tarmen

Grönsaker, baljväxter och fullkorn är fantastiska för magen, men de är också kända för att ge mer gas. När fibrerna bryts ner i tjocktarmen bildas gas som en naturlig restprodukt. Det är därför bönor, broccoli, kål och linser ofta märks tydligt längre ner i systemet.

När kroppen inte bryter ner mjölkprodukter

Personer med laktosintolerans kan få mycket gas efter att ha ätit mejeriprodukter. När kroppen saknar enzymet som bryter ner mjölksocker hamnar laktosen i tjocktarmen, där bakterierna tar över jobbet – och gasbildningen ökar.

Sötningsmedel som bidrar till bubblig mage

Många sockerfria produkter innehåller sockeralkoholer, ämnen som bara delvis tas upp i tunntarmen. Det som blir kvar hamnar i tjocktarmen, där bakterierna bryter ner det och producerar gas. Xylitol, sorbitol och mannitol är exempel som ofta ger effekt.

När tarmfloran kommer i obalans

Läs också

Tarmens bakterier påverkar hur mycket gas som bildas. Efter antibiotika, sjukdom eller kostförändringar kan balansen rubbas och ge mer eller illaluktande gaser. En stabil bakterieflora gör att matsmältningen fungerar jämnare och lugnare.

Mag- och tarmsjukdomar som kan orsaka gasbesvär

Överdriven gasbildning kan ibland bero på underliggande sjukdomar som IBS, celiaki eller bakteriell överväxt i tunntarmen. Dessa tillstånd påverkar hur kroppen bryter ner och tar upp maten, vilket ofta leder till mer gas och obehag.

Hur hormonförändringar påverkar matsmältningen

Förändringar i hormoner – vid menstruation, graviditet eller klimakteriet – kan göra att tarmarna arbetar långsammare. När maten rör sig långsammare genom systemet hinner mer gas bildas. Åldrande kan också påverka tarmarnas rörelse och bidra till mer flatulens, enligt Euronews,

När gaser bör utredas av läkare

De flesta gasproblem är helt ofarliga, men det finns undantag. Om besvären plötsligt förändras, blir kraftiga eller uppstår samtidigt som viktnedgång, blod i avföringen eller ihållande magsmärta är det klokt att kontakta vården.

Hur du kan stötta din tarm och minska onödiga gaser

Även om gaser är en naturlig del av livet kan små förändringar i vardagen göra stor skillnad. Genom att äta långsammare, hålla koll på vilka livsmedel som påverkar dig mest och ge magen tid att anpassa sig kan du minska obehaget. Många märker också förbättring genom att dricka mer vatten och röra på sig regelbundet.

Ads by MGDK