Därför ska du aldrig svinga runt ditt barn i armarna

Henrik R

42 veckor sedan

|

27/08/2023
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En oskyldig svingtur kan leda till ett besök på akuten.

Att en vuxen tar tag i ens händer och svingar runt en hör barndomen till, det tycker nog många barn och vuxna. Men det kan vara skadligt för ditt barns leder och ben och därför ska du tänka över leken en extra gång, skriver Mirror.

Barns leder och ben är extra mjuka och flexibla, vilket betyder att en mild sträckning eller vridning kan få exempelvis armbågen att gå ur led. 

Precis som att gravida upplever att lederna blir mjukare under en period, när hormonerna rasar och förbereder sig på att t ex bäckenet ska bli större, är också barns leder mjuka. När de blir omkring fyra år gamla börjar de "stelna" mer.

Om man svingar runt barnet - eller lyfter det i armarna under en promenad - riskerar man att armbågsleden sträcks. 

- Tillståndet uppstår typiskt med att en vuxen rycker hårt i armen på ett barn medan armen är sträckt och lätt indragen. Mekanismen är att strålbenet i underarmen delvis rycks ur sin normala ställning genom att det runda och platta ledhuvudet delvis dras ut ur det ringformade ledbandet i armbågen. I denna process går några av ledfibrerna kring strålbenet sönder, så att benet inte hamnar på plats av sig själv igen, skriver Sundhed.dk. Sidan understryker att tillståndet i sig är harmlöst men att det gör ont på barnet att armen inte sitter ihop ordentligt. Därför ska man besöka läkare och eventuellt få armbågen satt på plats igen. 

Det upptäcks ofta genom att barnet har ont och undviker att använda armen normalt. Då är det viktigt att komma till läkaren och eventuellt få strålbenet på rätt plats igen.

Om det har hänt en gång ökar risken för att det ska ske igen. Man bör därför undvika att sträcka armen genom t ex att svinga barnet i armarna eller på promenad, och dra armen försiktigt när man sätter på en tröja.