Visste du det? - Därför ska du inte träna när du är sur

Henrik R

42 veckor sedan

|

28/08/2023
Hälsa
Träna när du arg? Definitivt ett no-no.
Träna när du arg? Definitivt ett no-no.
Det är bättre att räkna till 10 än att ge sig ut och jogga om man är på dåligt humör, varnar experter.

Det kan tredubbla risken för hjärtattack om man försöker dämpa ilskan genom att träna hårt. 

Det är varningen från experter utifrån resultaten av världsomspännande forskningsstudier, skriver The Guardian

Att vara arg är i sig ett stillstånd som kan fördubbla risken för en hjärtattack. I kombination med hård träning blir risken ännu större. 

Enligt experter visar studien, som är den mest omfattande i sitt slag, att det finns en viktig förbindelse mellan kroppen och dess sinnestillstånd. Studien har offentliggjorts i den medicinska tidskriften Circulation. 

Försökspersonerna i studien ökade risken för en hjärtattack inom en timme om de var arga eller fysiskt utmattade. Risken var tre gånger så stor om de både var arga eller upprörda och samtidigt utövade hård motion. 

"Jämn fysisk aktivitet har många fördelar för hälsan, bland annat förebygger det hjärtsjukdommar, så det ska man fortsätta med. Men vi rekommenderar att en person som är arg eller upprörd och vill träna för att rasa av sig inte ska bryta sina normala rutiner och alltså inte träna med extremt intensitet." Det säger studiens huvudförfattare, Dr. Andrew Smyth.

Forskerna analyserade data från 12 461 patienter från 52 länder med en genomsnittsålder på 58 år. Patienterna svarade på frågor om vad de hade gjort timmen innan de fick en hjärtattack.

13 procent av de tillfrågade hade varit fysiskt aktiva, medan 14 procent var arga eller upprörda. Forskarna har rensat resultaten från andra risker som exempelvis rökning, ålder, övervikt, högt blodtryck och andra hälsoproblem. 

Dr. Barry Jacobs som arbetar med beteendevetenskap vid Crozer-Keystone family medicine residency programme påpekar att studien bevisar att det föreligger ett samband mellan kropp och själ.

"Överdriven ilska kan under olyckliga omständheter medföra en livshotande hjärtattack. Vi bör alla praktisera mental wellness och undvika att tappa humöret. Folk i riskgruppen för hjärtattacker bör undvika alla former av extrema emotionella situationer," säger han.