Detta händer med din kropp om du dricker ett glas citronvatten varje morgon

Mattias Svensson

1 vecka sedan

|

07/07/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du kommer garanterat att bli förvånad över vad ett glas citronvatten kan göra för dig.

Citroner har använts i tusentals år på grund av sina många extraordinära egenskaper.

Till exempel använde de gamla egyptierna citronen som febermedicin, medan antikens greker använde den syrliga frukten för att hålla insekter borta från maten.

Det finns många skäl till att det har blivit en mycket populär hälsotrend att dricka ett ljummet glas vatten med citron.

Det finns många positiva effekter av att dricka ett glas med citron, och här är fem av dem:

Motverkar cancer

Limonoider och flavonoider finns i citronsyran, och forskare har funnit att dessa ämnen kan göra tumörer mindre och därmed motverka cancer.

Stärker immunförsvaret

Den syrliga frukten är full av både C- och A-vitamin, järn, folat och bioflavonoider som ökar vitaminernas effekt. När det gäller C-vitamin kan två tredjedelar av det dagliga rekommenderade intaget av C-vitamin uppnås genom att äta en enda citron.

Sänker kolesterol

Flera studier visar att citronskal kan sänka ditt kolesterol, eftersom citronen innehåller pektin. Skalet kan du med fördel använda genom att riva det över en sallad eller lite yoghurt.

Sänker blodsockret

Sur mat, inklusive citronen, är extremt effektiv när det gäller att hålla blodsockernivån på en rimlig nivå. Effekten kommer av att sur mat får magsäcken kommer att tömmas långsammare, vilket resulterar i en mer jämn ökning av blodsockret.

Stimulerar kroppens reningssystem

Det sägs att sur mat stimulerar enzymproduktionen, vilket främst hjälper till att optimera njurarnas funktion. Dessutom sägs det att den syrliga frukten också motverkar njursten och gikt.

För att göra ett glas citronvatten ska du bara pressa saften från en halv citron i ett glas ljummet vatten för att uppnå alla dessa fördelar. Anledningen till att vattnet inte ska vara kallt är att det är sämre för matsmältningen - men koka vattnet och låt det svalna. Ta inte ljummet vatten från kranen.

Dessutom bör du tänka på att citronsyra är mycket surt och därför kan skada dina tänder. Av den anledningen bör du vänta med att borsta dem i cirka 30 minuter efter att du har druckit ett glas med citronvatten.