Efter bara 1 burk Coca-Cola: Det här är vad som händer med din kropp

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bara en burk Coca-Cola sätter sina spår i kroppen.

En iskall Coca-Cola är nu en vanlig del av de flesta svenska hem.

Och även om de allra flesta människor är medvetna om att läsk inte direkt är hälsosamt – vet väldigt få konsekvenserna av att bara dricka en burk.

Men den brittiske farmaceuten Niraj Naik ger nu svaret.

Förutom den enorma mängden socker i en burk - 37 gram (10 teskedar) för att vara exakt - finns det lite saker som händer efter att ha druckit den.

Det rekommenderas att människor bara konsumerar sex teskedar socker om dagen, så bara en Coca-Cola överstiger den rekommenderade mängden.

"Den överväldigande sötman i Coca-Cola på grund av den höga sockerhalten borde få en person att kräkas så fort den kommer in i kroppen. Men fosforsyran i drycken minskar den söta smaken, vilket gör att människor kan hålla nere den", rapporterar Medical News Today enligt Mirror.

Niraj Naik berättade vad en 330 ml burk cola gör med kroppen inom en timme efter konsumtion och han hävdade att effekterna liknar dem av heroin.

Inom 20 minuter kan en våldsam ökning av ditt blodsocker upptäckas, och din lever reagerar på den massiva insulinexplosionen genom att omvandla stora mängder socker till fett.

Efter 40 minuter har kroppen absorberat allt koffein från drycken, vilket gör att pupillerna vidgas och blodtrycket stiger.

Dessutom kommer adenosinreceptorerna i din hjärna att blockeras, vilket förhindrar dåsighet.

Fem minuter efter ökar din kropp produktionen av dopamin.

"Dopamin är en signalsubstans som hjälper till att kontrollera hjärnans nöjes- och belöningscentra," förklarade Medical News Today ytterligare och tillade:

"Sättet som Coca-Cola stimulerar dessa centra på liknar effekterna av heroin. Det utlöser en persons lust att dricka en annan burk".

Dopaminökningen är det som orsakar suget, men efter en timme slår sockerkraschen till, vilket kan orsaka "irritabilitet och dåsighet", och kroppen kommer att ha "utsöndrat vattnet från Cola, tillsammans med livsviktiga näringsämnen, i urinen."

Coca-Cola gick dock ut med ett uttalande om den höga sockerhalten. De fastställde att drycken innehåller socker och koffein och är "bra med måtta", men hävdade att för mycket "inte är bra för någon."

"Som all mat och dryck kan sockerhaltiga läsk konsumeras som en del av en balanserad livsstil så länge människor inte konsumerar för många av dem."

De påpekade också att de erbjuder ett "utbud av välsmakande drycker med reducerat, lågt eller inget socker och kalorier", och tillade: "Det är också därför som många av våra drycker kommer i små förpackningsstorlekar. Vi ger också information om hur mycket socker och hur många kalorier det finns i våra drycker, så att folk kan välja vad som är vettigt för dem och deras familjer".