C-vitamin är livsviktigt för kroppen eftersom vi inte kan producera det själva – och du bör se till att få i dig tillräckligt, om du inte vill att din hälsa ska ta skada.
Just nu läser andra
C-vitamin är livsviktigt för kroppen eftersom vi inte kan producera det själva – och du bör se till att få i dig tillräckligt, om du inte vill att din hälsa ska ta skada.
Vad är C-vitamin?

C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som kroppen inte kan producera själv. Det innebär att du behöver få i dig det dagligen, eftersom det – till skillnad från exempelvis D-vitamin – inte lagras i kroppen. Enligt den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA bör vuxna män få i sig minst 90 mg per dag, och kvinnor minst 75 mg.
Varför är det så viktigt?

C-vitamin fungerar som en antioxidant i kroppen och spelar en avgörande roll för att hålla våra ben, tänder och bindväv friska. Tecken på brist kan vara blödande tandkött, blodbrist, dålig sårläkning, återkommande infektioner, blåmärken – och i allvarliga fall även skörbjugg.
Var finns C-vitamin?

Det finns en mängd frukter och grönsaker som är rika på C-vitamin. Men vissa livsmedel innehåller mer än andra – så låt oss ta en titt på några av de bästa källorna!
Läs också
Svarta vinbär – 200 mg C-vitamin per 100 g

Svarta vinbär innehåller inte bara mycket C-vitamin, utan även A-vitamin, B5- och B6-vitamin samt E-vitamin. Dessutom har studier visat att svartvinbärsfröolja kan ha en positiv effekt på lederna genom att minska smärta, stelhet och inflammation.
Grön paprika – 120 mg C-vitamin per 100 g

De är kanske inte lika söta som sina röda motsvarigheter, men en medelstor grön paprika innehåller tillräckligt med C-vitamin för att täcka hela ditt dagsbehov – och lite till. Dessutom har den kopplats till minskad risk för flera allvarliga sjukdomar.
Grönkål – 71 mg C-vitamin per 100 g

Förutom att vara rik på C-vitamin, har grönkål även visat sig kunna sänka kolesterolnivåerna. Den är också en utmärkt källa till K-vitamin och betakaroten – en antioxidant som kroppen kan omvandla till A-vitamin.
Apelsiner – 52 mg C-vitamin per 100 g

Apelsiner innehåller minst C-vitamin av alla livsmedel på listan, men de har många andra hälsofördelar. De hjälper till att hålla dig återfuktad, förbättrar matsmältningen, underlättar järnupptaget och tros även kunna bidra till minskad bukfetma.
Röd paprika – 126 mg C-vitamin per 100 g

Paprika är överlag bra för hälsan – i måttliga mängder – och röd paprika är inget undantag. En medelstor röd paprika ger dig mer än 160 procent av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin. Den har även kopplats till cancerförebyggande egenskaper, skydd för hjärnhälsan och lindring av ledvärk.
Guava – 230 mg C-vitamin per 100 g

Listans vinnare är guava, som innehåller otroliga 230 mg C-vitamin per 100 gram. Forskning visar dessutom att guava kan bidra till att sänka blodsockret, stärka hjärthälsan, förbättra matsmältningen och lindra smärtsamma menstruationssymptom.
Det viktigaste av allt

Oavsett hur du väljer att få i dig C-vitamin under dagen är det viktigaste att du får det regelbundet. Om du upplever något av symptomen på C-vitaminbrist som nämnts ovan, bör du kontakta din läkare för att ta reda på om ett vitaminbristtillstånd kan vara orsaken.