Forskare: Nyckeln till längre liv är OST

Johanna Frid

401 veckor sedan

|

16/11/2016
Hälsa
Foto: Shutterstock/ Mladen Kostic
Foto: Shutterstock/ Mladen Kostic
Här kommer en riktigt god nyhet till alla oss som älskar ost.

Om du äter mycket ost lever du längre. I varje fall om man ska tro en undersökning som nyligen publicerades i den medicinska tidskriften Nature Medicine. Det skriver Metro.

Så om du hör till dem som alltid beställer pizza med extra ost; anser att en lasagne aldrig kan få för mycket ost och älskar att snacksa på franska ostar så går du förmodligen ett långt liv till mötes.

Enligt studien är det ämnet sperminde som hittats i lagrad ost som kan göra att du lever längre.

Forskarna har testat effekten av ämnet på möss och råttor och resultaten visade att djuren fick förlängd livstid.

De frågade också 800 italienare om deras kost, och såg att de som hade ett högt intag av sperminde både hade lägre blodtryck, 40% lägre risk för hjärtsvikt samt en minskad risk för andra hjärt- och kärlsjukdomar.

Studien visar med andra ord att om du äter mycket ost är risken lägre för att du utvecklar högt blodtryck eller hjärtsvikt - två mycket allvarliga tillstånd som kan leda till dödsfall.

Men - för det finns alltid ett men - innan du löper amok i ostdisken ska du komma ihåg att de flesta ostar också har en hög fetthalt som kan minska de positiva effekterna av spermidin.

För att vara på den säkra sidan bör du därför hålla dig till max tre portioner ost i veckan. Om du inte tycker om ost kan du trösta dig med att spermidin också finns i ärter, majs, sojabönor och fullkorn - som trots allt är betydligt nyttigare än de feta ostarna.