Trots löften om slätare hud och färre rynkor menar forskaren Andrea Heinz att kollagenpulver varken är magiskt eller unikt – utan snarare ett dyrt alternativ till vanligt protein.
Just nu läser andra
Kollagenpulver har blivit en populär produkt på skönhetsmarknaden, ofta marknadsförd som ett medel som minskar rynkor och förbättrar hudens elasticitet.
Men Andrea Heinz, farmaceut, forskare och professor med många års erfarenhet av hudhälsa, är tydlig i sin skepticism: – Om något låter för bra för att vara sant, så är det troligen det, säger hon till tidningen Hälsa.
Heinz anser att produkten vilar på osäkra vetenskapliga grunder. Hon förklarar att kollagen i kroppen inte bildas från färdiga kollagenfragment, utan från aminosyror. När vi äter kollagen – även i sin hydrolyserade form – bryts det ner till enkla aminosyror, precis som vilket annat protein som helst.
– Varför köpa dyra kollagenpulver och krämer, när man bara kan äta lite kött eller en påse gelégodis, som också innehåller kollagen som kroppen mycket väl kan bryta ner? säger hon.
Läs också
Studierna som påstår sig bevisa kollagenpulvrets effekt är också en källa till Heinz kritik. – De är ofta finansierade av kollagenindustrin, som naturligtvis har en klar snedvridning, förklarar hon.
Utöver detta pekar hon på att kroppens kollagensyntes styrs av våra gener, inte av mängden aminosyror vi får i oss. Speciellt hos äldre aktiveras den syntesen alltmer sällan.
För dem som verkligen vill minska rynkor och åldrande finns enligt Heinz vetenskapligt bevisade alternativ. Att använda solskydd, avstå från rökning, ha goda kostvanor och dricka vatten är viktigare.
Även retinol har dokumenterad effekt, men bör användas med försiktighet och i samråd med läkare.