Gastroenterologen rekommenderar: 3 morgondrycker för leverhälsan

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Levern spelar en central roll i vår hälsa genom att bland annat producera proteiner för blodkoagulering och rensa blodet från toxiner.

Leverns direktkoppling till matsmältningssystemet gör att den även hanterar gallproduktion för fettuppbrytning samt lagrar näringsämnen som glukos, vitaminer och mineraler.

Givet leverns betydelse är det viktigt att vi tar hand om vår lever, och en enkel åtgärd för detta är att anpassa vår kost.

Gastroenterologen och leverexperten Joseph Salhab delar i en TikTok-video tre drycker att inkludera i morgonrutinen för att stödja leverns funktion. Det skriver franska femmeactuelle.fr.

Smoothies- ett färgrikt sätt att stödja leverhälsan

Salhab lyfter fram smoothies som en utmärkt start på dagen för att främja en frisk lever. Genom att använda ingredienser som gröna bladgrönsaker – grönkål, spenat, broccoli – och antioxidantrika bär, kan vi tillföra kroppen viktiga näringsämnen. Dessa ingredienser är kända för sina höga halter av antioxidanter.

Smoothies är inte bara näringsrika utan också mångsidiga, med otaliga kombinationsmöjligheter för att passa alla smaker, och de innehåller ingen koffein.

Matcha te- en kraftfull start på dagen

Matcha te, som är en koncentrerad form av grönt te, rekommenderas starkt av Salhab som ett alternativ till morgonkaffet. Detta te är rikt på antioxidanter, särskilt katekiner, som har visat sig ha skyddande effekter mot bland annat fettleversjukdom.

Matcha te innehåller mindre koffein än kaffe och erbjuder en hälsosam energiboost samtidigt som det bidrar till leverns välbefinnande.

Grönt te- en antioxidantrik morgondryck

Först på listan står grönt te, känt för sitt rika innehåll av antioxidanter och katekiner. Dessa ämnen bidrar inte bara till att bekämpa fria radikaler utan har även visat sig ha positiva effekter på leverns hälsa, särskilt mot sjukdomar som fettleversjukdom.

Grönt te är ett utmärkt val för den som vill stödja sin leverhälsa och samtidigt njuta av en uppfriskande dryck.

Genom att integrera dessa tre drycker i din morgonrutin kan du bidra till din leverhälsa på ett enkelt och smakfullt sätt.

Det är viktigt att komma ihåg att goda kostvanor spelar en central roll i att upprätthålla en frisk lever, och dessa drycker är ett steg i rätt riktning.