Hudläkare varnar: Du kan dö om du klämmer finnar på detta ställe

Skriven av Filip Grönroos

400 veckor sedan

|

06/10/2016
Det är inte helt ofarligt att försöka bli av med sina finnar.

Det har länge talats om att man inte ska klämma eller röra vid sina finnar för att man kan få ärr eller göra läkningen långsammare.

Men det finns fler anledningar till att man bör låta sina finnar vara. Flera hudläkare varnar nämligen för att det kan få dödliga konsekvenser om man klämmer finnas på ett speciellt ställe i ansiktet, skriver BBC Radio.  

Det farliga området kan illustreras som en trekant vars bas är mellan båda ögonbrynen och som sedan går i en spets ner mot överläppen. Även om det är väldigt ovanligt att människor dör på grund av sina finnar finns risken där.

Det brittiske hudläkaren Vishal Madan från Salford nära Manchester är en av dem som varnar.

- Det finns en teoretisk chans men den är ytterst sällsynt, sa Vishal Madan i onsdags i radioprogrammet 5 Live Breakfast på BBC.

Han förklarar att man kan få en infektion i finnen i detta området för att blodkärlen här är direkt kopplade till din hjärna. Detta skulle i så fall vara så farligt att man kan få synproblem, bli förlamad eller till och med dö.

Och till dem som inte kan låta bli att klämma och röra vid sina finnar, så ligger det i människans natur att vilja klämma finnarna, menar Vishal Madan. Han påpekar också att risken för ärr är betydligt större.