Startsida Hälsa Italienarnas favoritingrediens: Bra för tarmen, benen – och full av...

Italienarnas favoritingrediens: Bra för tarmen, benen – och full av protein

Parmesan, sallad
Anthony Schreier / Shutterstock.com

Det finns goda skäl att toppa både pastarätten och sommarsalladen med den här klassikern.

Just nu läser andra

Parmesan – eller dess nära släkting Grana Padano – har varit en självklar del av det italienska köket i århundraden. Osten ger smak och elegans till allt från risotto till spaghetti carbonara. Men bakom dess aromatiska karaktär döljer sig även en rad hälsofördelar som gör att du kan riva lite extra över pastan – med gott samvete.

Stödjer tarmfloran och skelettet

Den officiella benämningen Parmigiano Reggiano har rykte om sig att vara mer än bara en smakförstärkare. Forskare vid universitetet i Parma upptäckte 2020 att parmesan innehåller bioaktiva peptider som inte bara bekämpar bakterier, utan även främjar en sund tarmflora.

En annan studie från universitetet i Padua visade att proteinerna i parmesan hjälper kroppen att bättre ta upp kalcium – en viktig faktor för starka ben och skydd mot benskörhet.

Läs också

Grana Padano – ett annat nyttigt ostalternativ

Parmesan är inte ensam om sina goda egenskaper. Grana Padano, en annan italiensk hårdost, är också rik på protein och kalcium. Bara 100 gram täcker mer än hälften av en vuxens dagliga kalciumbehov. Forskning från Milano har dessutom visat att Grana Padano kan stimulera skelettbildande celler med upp till 40 procent.

Ät med måtta – men njut

Som alltid gäller det att hålla en balanserad konsumtion. Parmesan är kalori- och fettrik – en normalportion på 30 gram innehåller cirka 120 kalorier, men bidrar också med en ordentlig dos protein och kalcium. Trots att fettet till stor del är mättat, menar experter att parmesan inte behöver undvikas – bara avnjutas med måtta.

Rekommendationen är att hålla sig till cirka 20–30 gram per dag – ungefär en liten handfull flagor, lagom för att smaksätta en pastarätt eller sallad utan att belasta hälsan.

Och kom ihåg: ju längre parmesanen lagrats, desto mer näringsrik blir den. En ost som lagrats i minst 24 månader innehåller den optimala blandningen av smak, mineraler – och kanske en nypa italiensk livsglädje i varje tugga.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: