Det är faktiskt inte konstigt att kaffe smakar annorlunda när du sitter ombord på ett flygplan – vetenskapen har svaren.
Just nu läser andra
SAS serverar varje år 20 miljoner koppar kaffe i luften. Det motsvarar runt fyra miljoner liter – tillräckligt för att fylla två olympiska simbassänger, enligt Nyheter24. Ändå är det många som klagar på smaken.
Problemet ligger inte i bönorna. I själva verket använder flygbolagen kraftfulla sorter och anpassade bryggmetoder för att motverka just smakförändringar. Men det är miljön ombord som ställer till det.
”När vi befinner oss på hög höjd i ett flygplan påverkas våra sinnen – smaklökarna dämpas och luktsinnet blir mindre känsligt. Det gör att kaffe ombord ofta upplevs som mindre smakrikt och mer bittert än på marken,” skriver SAS i ett pressmeddelande.
Inte nog med det – själva kokpunkten förändras också. På höga höjder sjunker trycket, vilket gör att vatten börjar koka redan vid cirka 80 grader, istället för de vanliga 100.
Läs också
”Eftersom kaffe vanligtvis brygger bäst vid 93–96 grader påverkas smaken, och resultatet kan bli en lite svagare och ojämnare kopp än vanligt,” fortsätter SAS.
Kombinationen av lägre temperatur och trubbigare sinnen ger alltså flygkaffet dess säregna karaktär. Nästa gång det smakar svagt – skyll på fysiken, inte baristan.