Kan göra dig sjuk: Så här ska du aldrig förvara din avocado

Henrik R

59 veckor sedan

|

23/05/2023
Hälsa
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ett "knep" för att förvara avocado har blivit viral, men experter hävdar att det faktiskt kan göra dig sjuk.

Matpriserna skjuter i höjden, och därför söker många säkert efter fler sätt att spara pengar på sina matinköp. Dessutom har folk också börjat bli bättre på att spara maten och göra något med den nästa dag.

Men ett specifikt "knep", som hävdar att hålla avokado fräschare under längre tid, har nu blivit nedslaget av experter - eftersom det faktiskt kan orsaka diarré på grund av de bakterier det kan skapa.

Förvaringstipset - som har blivit viral på TikTok och har hyllats som "genialt" av många användare - uppmanar folk att lägga sina avokado i vatten för att förhindra att de blir bruna.

Metoden kan dock faktiskt skapa den perfekta platsen där farliga bakterier kan frodas, vilket innebär att du kan bli sjuk om du bestämmer dig för att äta den vattenförvarade avokadon.

Förespråkare för knepet hävdar att det bromsar oxidationsprocessen och därmed förhindrar att avokadon blir övermogen för tidigt, och även om det kanske är sant, skapar det också grogrund för bakterier som listeria och salmonella, som kan hittas på ytan av avokadon. Det rapporterar Mirror.

"När vi blev medvetna om denna trend såg vi att folk använde detta knep, och att det fungerade för dem. Genom att sänka avokadon i vatten bromsas oxidationsprocessen, vilket orsakar att din avokado övermognar. Även om det är uppenbart att knepet håller dina avokado fräschare längre, bör du inte använda detta knep, eftersom det är farligt."

"När du sänker dina avokado i vattnet skapar du en miljö som tillåter mänskliga bakterier som listeria och salmonella att frodas," sade Scott Evans.

Förvaringsexpertens synpunkt stöddes också av dietisten Dr. Duane Mellor vid Aston University i Birmingham, som sa att medan bakterierna "oskadligt existerar" på ytan av en avokado, kan du öka risken för att 'plocka upp dem', när du äter frukten efter att den har förvarats i vatten.