Långt från ofarliga: P-piller gör kvinnor deprimerade

Filip Grönroos

406 veckor sedan

|

29/09/2016
Kvinnor bör informeras, menar en professor.

För att undgå att bli gravid eller minska smärtor vid menstruation börjar många kvinnor ta p-piller, minipiller eller sätter in en spiral.

Men det ökar risken för depression våldsamt, och ju yngre kvinnorna är desto större är risken för att man får psykiska bieffekter av att använda horminell prevention. Det skriver danska Politiken.

En ny studie offentliggjordes i onsdags. Enligt studien får en av 100 tonårsflickor mellan 15 och 19 varje år ett recept på depressionsmedicin. Tar man hormoniell prevention är risken ännu större. 1,8 tonårsflickor får då medicin mot depression.

Det är en ökad risk på 80 procent.

- Detta bör kvinnor informeras om så att de kan ta ett mer kvalificerat beslut, säger den danske professorn Øjvind  Lidegaard som arbetar på den gynekologiska avdelningen på Rigshospitalet i Köpenhamn, och är en av världens främsta experter på p-piller.

I studien har forskarna följt över en miljon danska kvinnor i åldern 15-34 mellan år 2000-2013. Forskarna har samlat data från läkemedelregistert och därefter kartlagt hur många kvinnor som diagnostiseras med depression eller får recept på antidepressiv medicin efter att de börjat med hormoniella preventivmedel.

Kvinnorna har då 40 risk att bli deprimerade under halvåret efter att de börjat med p-piller, har fått en hormonspiral eller liknande.

Enligt professorn beror detta på att preventivmedelena innehåller konstgjorda könshormoner som påverkar kvinnors östrogennivåer. Under tonåren är det många kvinnor som är känsliga för stora förändringar i hormonnivåer, och hos vissa kvinnor resulterar detta då i depression.

Forskarna vill inte skrämma unga kvinnor från att ta p-piller och påpekar att de flesta inte upplever några problem. Men några påverkas negativt.

- Vi har ju bara data på de som får antidepressiv medicin utskriven eller som är i kontakt med psykiatrin. Därför finns det ett mörkertal hos kvinnor som påverkas negativt av preventivmedel. Det reella talet kan därför vara större än vad studien visar, säger Øjvind Lidegaard.