Minska risken för hjärtsjukdomar - med vindruvor

Ida Hansson

132 veckor sedan

|

03/01/2022
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du kan både snacksa på något gått och minska risksen för hjärt -och kärrlsjukdomar

En ny studie har visat att mellanmål på vindruvor kan minska risken för hjärtinfarkt eller stroke.

Detta beror på att  vindruvor – som med de flesta frukter och grönsaker –  är fulla av näringsämnen som kan förbättra hälsan.

Det skriver Metro. 

Specifikt tyder forskningen på att vindruvor är en "superfood" tack vare kemikalier som ökar tarmbakterier och sänker kolesterolet.

Forskargruppen spårade 19 personer i åldrarna 21 till 55 och bad dem att konsumera cirka 40 vindruvor om dagen.

Dessa deltagare var på en diet som annars var låg i fiber och växtkemikalier (polyfenoler), så forskarna kunde fokusera på fördelarna med enbart vindruvor.

Inom en månad var mångfalden av gruppens tarmmikrobiom högre, vilket är ett finare sätt att säga att det fanns massor av friskare bakterier inuti deras mage.

Ännu bättre, de hade nästan 8 % mindre "dåligt" kolesterol, och nivåerna av nyttiga bakterier Akkermansia - som bränner upp socker och kolesterol - ökade.

Huvudförfattaren professor Zhaoping Li, vid University of California, Los Angeles, sa: "Vi fann att vindruvor har en gynnsam effekt på tarmbakterier, vilket är goda nyheter, eftersom en frisk tarm är avgörande för god hälsa.

"Denna studie fördjupar vår kunskap och utökar utbudet av hälsofördelar för vindruvor.

"Det förstärker hjärthälsofördelarna med vindruvor, som inkluderar sänkning av kolesterol."

Nu är det värt att notera att den här studien är pytteliten, och forskarna upprepade inte sina fynd med andra frukter och grönsaker för att definitivt avgör vilken som är den absolut bästa.

Så snälla du, börja inte en diet som består enbart av vindruvor och tro att du gör gott för dig själv – det gör du inte. Variation är nyckeln.

Men om du vill lägga till några vindruvor till ditt mellanmål med kex, kan det vara ett bra val.