Båda druvsorterna innehåller antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen, men de röda sticker ut med sitt högre innehåll av vissa flavonoider. Det handlar bland annat om quercetin och myricetin, som är mer koncentrerade i de mörkare skalen. Därför kan färgen faktiskt spela roll för vilka hälsofördelar du får.
Just nu läser andra
Båda druvsorterna innehåller antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen, men de röda sticker ut med sitt högre innehåll av vissa flavonoider. Det handlar bland annat om quercetin och myricetin, som är mer koncentrerade i de mörkare skalen. Därför kan färgen faktiskt spela roll för vilka hälsofördelar du får.
Vad avgör vilken druva som är ”bäst”?

Det finns inget enkelt svar på vilken druva som är det bästa valet. Näringsmässigt är de gröna och röda väldigt lika, och båda bidrar med viktiga vitaminer och mineraler. Skillnaden ligger framför allt i halten antioxidanter, som ofta är högre i mörkare druvor.
Näringsinnehåll i gröna druvor

Gröna druvor är milda i smaken och innehåller mest kolhydrater och naturliga sockerarter. De bidrar med vitamin C, kalium och små mängder mineraler som magnesium och järn. Trots att de inte är lika ”starka” färgmässigt är de fortfarande en bra källa till antioxidanter.
Näringsinnehåll i röda druvor

Röda druvor innehåller snarlika mängder energi och näringsämnen som de gröna, men med något högre nivåer av vissa mineraler. Det är främst deras kraftigare färgpigment som gör dem extra rika på antioxidanter. Just färgen kommer från ämnen som har studerats för flera potentiella hälsoeffekter.
Gemensamma hälsofördelar för båda druvsorterna

Oavsett färg innehåller druvor resveratrol och polyfenoler, som finns i skal, fruktkött och kärnor. Dessa ämnen har kopplats till bättre hjärt-kärlhälsa och en långsammare åldringsprocess. Forskning visar även att druvor kan gynna både syn, kognition och maghälsa vid regelbunden konsumtion.
Smakskillnader och vad som skiljer druvsorterna åt

Läs också
Utöver den visuella skillnaden är smaken ofta det som avgör vilken sort man föredrar. Röda druvor är vanligtvis sötare, medan gröna har en friskare och mer syrlig ton. De skiljer sig också i vilka antioxidativa ämnen som dominerar i respektive sorts skal.
Resveratrol – varför röda druvor innehåller mer

Resveratrol finns i både gröna och röda druvor, men är betydligt mer koncentrerat i mörka skal. Det är samma anledning till att rött vin innehåller mer resveratrol än vitt, eftersom skalen används i produktionen. Just detta ämne har uppmärksammats för sina antioxidativa, antiinflammatoriska och hjärtstärkande egenskaper.
Antocyaniner – pigmenten som gör skillnaden

Röda druvor får sin färg från antocyaniner, en grupp växtämnen med starka antioxidativa och antiinflammatoriska effekter. Dessa pigment har även kopplats till antimikrobiella och antidiabetiska egenskaper i studier, enligt Verywellhealth. De används dessutom som naturligt färgämne i vissa livsmedel, just tack vare sin intensiva lila ton.