Så länge kan du dricka vatten från en plastflaska

Mattias Svensson

1 vecka sedan

|

08/07/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En praktisk plastflaska kan säkerställa att du alltid har dricksvatten till hands. Men vatten kan också bli dåligt. Hur länge kan du dricka vattnet innan du bör hälla ut det?

Köper du en flaska vatten i mataffären står det ett bäst före-datum på flaskan. Vad betyder det?

"Ett 'Bäst före'-datum finns på produkter som inte snabbt blir dåliga. Är detta datum passerat? Ofta kan du fortfarande äta eller, som i detta fall, dricka det. Efter datumet kan produktens kvalitet försämras, men det smakar normalt fortfarande bra. Om datumet har passerat kan du se, lukta och smaka om produkten fortfarande är bra," säger Tara Eikenaar från Voedingscentrum enligt mediet Linda.

"En oöppnad flaska vatten kan förvaras upp till ett år efter bäst före-datumet och möjligtvis längre, om den ser bra ut och förpackningen är intakt."

Men om du redan har öppnat flaskan är det annorlunda. Detta är naturligtvis något du bör vara medveten om.

"Då kan du förvara vattnet tre till sju dagar i kylskåpet. Förvarar du det i ett köksskåp, är det bra i tre dagar. Du kan också lägga flaskan i frysen och förvara den i mer än ett år. Se till att det finns tillräckligt med utrymme i flaskan, eftersom fryst vatten expanderar," säger hon.

Att återanvända en vattenflaska är bra för miljön, men en flaska som används kontinuerligt utan ordentlig rengöring kan innehålla miljontals bakterier.

"Särskilt på en suganordning sitter många bakterier, eftersom de är svåra att rengöra. Lyckligtvis kan dessa bakterier normalt inte skada dig. Det är dina egna bakterier från matrester och saliv, och risken för att bli sjuk av dem är mycket liten," säger hon.

Ämnen från flaskan kan också hamna i vattnet, vilket du bör tänka på när du dricker det.

"I plastflaskor finns det kemikalier som kan hamna i vattnet, såsom BPA," säger Eikenaar.

"Under normala förhållanden är det mycket små mängder som inte är skadliga. Höga temperaturer, som när du förvarar flaskan i solen, kan öka mängden. Om du inte vill använda en plastflaska kan du välja glas eller rostfritt stål. Dessa material avger nästan inga ämnen."

Sunt förnuft hjälper mycket. Luktar vattnet illa eller ser det konstigt ut? Då ska du inte dricka det.

"Om vattnet inte längre är klart eller har svarta prickar ska du hälla ut det. Om det är dåligt kan du bli sjuk. Dåligt vatten upptäcks snabbt genom att se, lukta eller smaka," säger Voedingscentrum.

"För att minimera risken för att bli sjuk bör du endast använda flaskan till vatten. Byt vatten regelbundet – helst dagligen – och förvara inte samma vatten i flaskan i flera dagar."

På varma dagar är det klokt att hålla flaskan borta från solen. Ha den därför inte liggande i en varm bil eller liknande.

"Förvara flaskan i kylskåpet om möjligt. Låt den inte ligga i en varm bil. Värme får bakterier att växa snabbare, och ämnen från flaskan kan hamna i vattnet i mycket små mängder," säger hon.