Tusentals svenskar lider av ryggsmärtor: Ny forskning avslöjar enkelt sätt att lindra problemet

Ida Hansson

1 vecka sedan

|

07/07/2024
Hälsa
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ryggsmärtor är ett utbrett problem som drabbar tusentals människor någon gång i livet.

I takt med att fler människor upplever smärtor i ryggen, söker forskare efter effektiva metoder för att förebygga och lindra dessa besvär. Nu visar det sig att ny forskning har funnit en enkel och tillgänglig lösning som funkar för de flesta.

Förra året förutspådde experter att antalet människor med ryggproblem kommer att öka markant. Enligt en artikel i The Lancet Rheumatology förväntas det att det år 2050 kommer att finnas 843 miljoner människor världen över som lider av ryggsmärtor – en ökning med 36 procent jämfört med idag.

Särskilt ländryggssmärtor är ett ihållande problem för många.

En enkel lösning på problemet

Men nu visar en ny australisk studie, publicerad i The Lancet, att regelbundna promenader kan vara en effektiv metod för att förebygga dessa återkommande smärtor.

Forskarna från Macquarie University i Australien, ledda av professor i fysioterapi Mark Hancock, undersökte effekten av promenader på 701 deltagare som alla hade haft ryggsmärtor under det senaste året.

Hälften av deltagarna uppmanades att gå regelbundet – 30 minuter fem gånger i veckan, medan den andra hälften fortsatte med sina vanliga rutiner. Under försöket gick deltagarna i genomsnitt 130 minuter per vecka fördelat på tre till fem dagar.

Resultaten var anmärkningsvärda. Promenadgruppen upplevde färre fall av återkommande smärtor jämfört med kontrollgruppen. Dessutom tog det nästan dubbelt så lång tid innan de upplevde smärtor igen.