Uppmaning till alla hund- och kattägare: Denna mycket vanliga växt kan vara giftig för ditt husdjur

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Husdjuren kan riskera att dö om de intar denna växt, som annars pryder många svenska hem.

Det är påskliljan som kan utgöra ett allvarligt hot mot ditt husdjur. Påskliljans olika delar är nämligen giftiga för katter och hundar i varierande grad, där lökarna är den mest skadliga delen, men knoppar, blommor och blad är också giftiga.

Faktum är att även pollen som påskliljorna utsöndrar också är en potentiell fara. Påskliljan kan lätt råka strössla ner på det dukade påskbordet, och om din katt har varit uppe på bordet, kan pollen fastna på tassarna, som katten sedan senare kommer att slicka av. Det är den webbplatsen Veterinarbutiken som kommer med varningen.

Kristin Opdal Seljetun, seniorrådgivare och veterinär hos Giftinformationscentralen vid Folkhälsomyndigheten, säger dessutom till norska NRK:

"Både tulpaner, påskliljor och pingstliljor har samma problematik. Om djuret har ätit något av växtmaterialet, av det gröna, förväntar vi oss milda mag-tarmsymptom som illamående, kräkningar, magont och diarré."

Seljetun förklarar vidare att den farligaste situationen uppstår om djuret har ätit själva blomsterlöken:

"Men om djuret har ätit större mängder av växterna eller har ätit löken, är det ofta mer problematiskt, och hunden eller katten kan bli uttorkad och få lågt blodtryck. Då ska djuret in för behandling."

Om din hund eller katt skulle få en förgiftning, kommer veterinären att försöka få djuret att kräkas. Dessutom kommer man också att försöka behandla djuret med dropp och aktivt kol samt andra skyddande mediciner för mage och tarm.

Om man väntar för länge med behandlingen, kommer giftet att sprida sig till magsäcken och ner i tarmarna.