TV4:s Nyhetsmorgon blev vittne till en dramatisk uppsägning

Skriven av Henrik R

Foto: TV4
Foto: TV4
TV4:s Nyhetsmorgon blev vittne till en dramatisk uppsägning.

Hösten 2021 var en tid av uppror för barnmorskor i Stockholm. Frustrationen över arbetsvillkoren ledde till att över hundra barnmorskor sa upp sig, och bland dem var Hannah Dahlbäck. Hon gjorde sin uppsägning offentlig i direktsändning på TV4:s Nyhetsmorgon, vilket skapade rubriker över hela landet.

Hannah Dahlbäck, som började som barnmorska 2015, har länge varit en stark röst i debatten om förlossningsvården. Hon har tidigare skapat debatt genom att publicera en bild på sociala medier där hon visade att alla förlossningskliniker i Stockholm var fulla.

Efter att ha meddelat sin uppsägning i direktsändning, drog hon tillbaka den i januari 2022 för att driva ett projekt där en grupp barnmorskor skulle följa kvinnor från graviditet till efter förlossningen. Men projektet kom aldrig igång, och Hannah Dahlbäck valde att lämna sin arbetsplats för gott.

Trots att hon lämnade sin tidigare arbetsplats, har Dahlbäck fortsatt att kämpa för förändring. Hon började arbeta politiskt för Vänsterpartiet och är nu regionpolitiker med en plats i regionfullmäktige. Hon delar sin tid mellan att vara barnmorska och politiker, och hoppas kunna bygga en bro mellan vårdpersonal och de som styr.

Förlossningskrisen är inte över, och Dahlbäck varnar för att det kommer bli tufft i Stockholm i sommar på grund av den begränsade kapaciteten på Karolinskas förlossningsavdelning.

Men med sin nya position i politiken hoppas hon kunna fortsätta att påverka och förbättra situationen för barnmorskor och förlossningsvården i Stockholm.