Startsida Livsstil Det enkla fysiktricket som stoppar tårarna när du hackar lök

Det enkla fysiktricket som stoppar tårarna när du hackar lök

Onions, løg
Shutterstock

Alla som hackat lök vet hur snabbt tårarna kan börja rinna. Råd om hur man undviker detta har spridits i årtionden – allt från att frysa löken till att använda simglasögon eller tugga bröd samtidigt. Men enligt forskare vid Cornell University handlar lösningen varken om vattenbad eller knep, utan om fysik: hur vass kniven är och hur snabbt du skär.

Just nu läser andra

Alla som hackat lök vet hur snabbt tårarna kan börja rinna. Råd om hur man undviker detta har spridits i årtionden – allt från att frysa löken till att använda simglasögon eller tugga bröd samtidigt. Men enligt forskare vid Cornell University handlar lösningen varken om vattenbad eller knep, utan om fysik: hur vass kniven är och hur snabbt du skär.

Ett experiment med en mini-guillotine

För att förstå hur lökgaser sprids byggde forskarna en liten guillotine försedd med olika stålblad. Lökbitarna sprayades svarta för att kunna studeras noggrant under mikroskop. De testade blad med olika eggar, från fem till tvåhundra millimeter, och varierade skärhastigheten mellan 0,4 och 2 meter per sekund.

Vad händer när man skär i en lök?

När löken skadas frigörs en svavelhaltig förening som kallas syn-propanetial-S-oxid. Ämnet förångas snabbt och färdas genom luften tills det når våra ögon, där det retar tårkanalerna. Ju mer våldsam skärningen är, desto fler partiklar frigörs – och desto mer svider det.

Skarpa blad, färre tårar

Resultaten visade tydligt att skarpa knivar skapade betydligt färre droppar och att dessa rörde sig långsammare i luften. Slöa blad böjde istället lökskivorna innan de skar igenom, vilket byggde upp tryck inuti löken. När trycket till slut släpptes uppstod en ”explosion” av vätska och gaser – rakt mot dina ögon.

Slöa knivar – din värsta fiende i köket

Forskarna fann att trubbiga blad kunde frigöra upp till 40 gånger fler partiklar än vassa. Dessutom bidrog högre skärhastighet till fyra gånger fler mikroskopiska droppar. Tillsammans skapar dessa en dimma av svavelhaltig vätska som snabbt sprider sig i köket.

Lökens långa historia

Läs också

Löken har odlats i över 5 000 år och var redan under forntiden en symbol för evighet. Egyptierna lade den i faraonernas gravar, övertygade om att dess cirkulära lager representerade livets kretslopp. Förutom sin symboliska roll är löken också rik på antioxidanter och antibakteriella ämnen – en sann hälsoväxt.

En lärdom från fysiken – skär långsamt

Forskningen visar att den mest effektiva strategin för tårfria lökstunder är enkel: använd en riktigt vass kniv och ta det lugnt. Det minskar antalet mikrodroppar i luften och därmed mängden irriterande gas, enligt Popular Science. Fysiken bekräftar alltså det som många kockar intuitivt redan vet.

Vetenskapen bakom kökets vardagsproblem

Även om studien ännu inte granskats av andra forskare pekar resultaten på hur fysikens lagar kan förklara våra vardagsupplevelser. Att förstå varför vi gråter av lök handlar inte bara om kemi, utan om rörelse, hastighet och precision. En liten förändring i hur du använder kniven kan alltså förändra hela din matlagningsupplevelse.

Ads by MGDK