Det finns faktiskt bra knep för att hålla jordgubbarna fräscha längre än många kanske tror.
Just nu läser andra
Oavsett om du föredrar dina jordgubbar doppade i choklad, med grädde och socker eller helt naturella, finns det ett enkelt trick för att förlänga hållbarheten och slippa mögliga bär.
Mike från Kitchen Tips Online delade med sig av ett smart förvaringstips som han fått från en av sina följare, Nancy Emmons. Det rapporterar hus- och trädgårdssajten Botaniah.
”Vill du att dina jordgubbar ska hålla längre efter att de är plockade, ska du alltid välja de allra färskaste du kan hitta,” förklarar Mike. I mataffären betyder det att du bör ta den understa eller längst bak i stapeln av askar.
Han fortsätter: ”Titta noga på bären – ser du någon mögel eller tryckskador, så ställ tillbaka asken och välj en annan.” Anledningen är enkel: ju bättre skick bären är i från början, desto längre håller de sig.
Läs också
Mögel behöver både fukt och syre för att växa. Därför rekommenderar Mike att man inte sköljer jordgubbarna innan de läggs i kylskåpet. Istället bör de förvaras torra i en lufttät burk eller glasbehållare. På så sätt hålls syret borta – och möglet får svårare att sprida sig.
En TikTok-användare testade metoden – och blev överraskad när den faktiskt fungerade. En följare kommenterade tipset med ytterligare ett råd: ”Lägg lite hushållspapper i botten av burken, så håller de ännu längre.”
En annan skrev: ”Min mormor brukade alltid säga åt mig att göra så! Hon lägger även ett hushållspapper ovanpå bären.”
Och en tredje tillade: ”De håller längst om du förvarar dem längst ner i kylskåpet istället för högst upp.”