Ett enkelt köksmisstag gör att många går miste om en oväntat värdefull resurs som kan användas på flera smarta sätt.
Just nu läser andra
Potatis är en av de mest använda råvarorna i det svenska köket.
De serveras till allt från köttbullar till stek och uppskattas för sin mångsidighet.
Men många har för vana att hälla bort vattnet när potatisen är färdigkokt.
Det är dock ett misstag som kan kosta mer än man tror.
Potatisvatten är nämligen en underskattad resurs med en mängd användningsområden som både hushållet och miljön kan dra nytta av.
Läs också
Det skriver sajten blaladan.se.
När potatis kokas frigörs näringsämnen som stärkelse och mineraler i vattnet. Vätskan som ofta hälls ut i vasken är därför full av potential – om man vet hur man kan använda den.
Experter menar att potatisvatten bland annat kan användas som näring till växter. De naturliga mineralerna stärker jorden och gynnar tillväxten.
Det är dock viktigt att potatisen kokas utan salt om vattnet ska användas till trädgårds- eller krukväxter.
Utöver att vara bra för växterna kan potatisvatten också fungera som ett miljövänligt alternativ till kemiska bekämpningsmedel.
Läs också
När potatis kokas med skalet kvar frigörs solanin, ett ämne som fungerar som ett naturligt pesticid.
Det kan användas för att bekämpa bladlöss och andra skadedjur – en hållbar lösning i hemmet.
Men användningsområdena slutar inte där.
Hushållet kan även dra nytta av potatisvattnets stärkelse vid rengöring.
Det fungerar utmärkt som avfettningsmedel för kastruller och stekpannor.
Läs också
Dessutom kan potatisvatten användas som glasputs och hjälper till att få bort fläckar och ge fönstren en klar och fin yta.
Dess antioxidativa egenskaper gör också att vattnet kan drickas av den som vill ha ett naturligt tillskott för kroppen.
Att ta tillvara på potatisvatten kräver bara små förändringar i vardagen, men kan ge både besparingar och ett grönare hem.
Med lite kreativitet kan en så enkel råvara som potatis få nytt liv – även efter att den kokats.