Startsida Livsstil Färska eller konserverade? Svaret på vilken tomat som är bäst...

Färska eller konserverade? Svaret på vilken tomat som är bäst kan överraska

dåse dåsemad tinned food canned dåse tomater
Shutterstock.com

Tomater är en stapelvara i både vardagsmat och finkök. På sommaren plockar vi gärna färska, solmogna exemplar – men resten av året landar många recept på burktomater.

Just nu läser andra

Frågan är dock: hur skiljer sig de två alternativen när det gäller näring? Många antar att färskt alltid är bäst, men bilden är mer nyanserad än så.

Näringsprofilen: likheter – och en oväntad skillnad

Färska tomater innehåller C-vitamin, K-vitamin, folat och kalium, samt antioxidanten lykopen. C-vitaminet stöttar immunförsvaret, medan K-vitamin och kalium är viktiga för ben- och hjärthälsa.

Men här kommer överraskningen: i vissa fall är burktomater mer näringstäta.

Enligt dietister som intervjuats av Real Simple ökar nämligen mängden tillgängligt lykopen när tomater värmebehandlas vid konservering – en process som gör antioxidanten lättare för kroppen att ta upp.

Däremot kan C-vitaminhalten minska något eftersom vitaminet är värmekänsligt.

Läs också

Vad gäller övriga vitaminer och mineraler är skillnaderna små. Konserveringen sker snabbt efter skörd, vilket gör att näringen i regel bevaras mycket väl.

Det du bör tänka på när du väljer konserverat

Burktomater är praktiska, prisvärda och fulla av smak – men etiketten spelar roll.

Vissa produkter innehåller tillsatt salt, ibland upp mot 400–500 mg per halv deciliter.

Därför kan det vara värt att kolla igenom innehållsförteckningen innan man lägger ner burken i korgen.

Så använder du färska och konserverade tomater på bästa sätt

Färska tomater passar utmärkt i sallader, bruschetta, smörgåsar, kalla rätter och rätter där den färska syran och sötman får spela huvudrollen.

Läs också

En solvarm tomat med lite salt är för många en sommarklassiker utan konkurrens.

Burktomater, däremot, glänser i värmda rätter: pastasåser, soppor, chili, grytor eller hemmagjord pizzasås. De ger djup, fyllighet och konsistens – och är en räddare i nöden när tomatsäsongen är långt borta.

Slutsats: Du kan lugnt välja båda

Både färska och konserverade tomater är hälsosamma, smakrika och användbara. Den stora skillnaden? Färska har mer C-vitamin, medan konserverade ofta bidrar med mer av antioxidanten lykopen.

Det ena ersätter inte det andra – de kompletterar varandra.

Källa: Real Simple

Läs också

Ads by MGDK