Startsida Livsstil Kändiskock varnar: Köp aldrig det här köttet till grillen

Kändiskock varnar: Köp aldrig det här köttet till grillen

Grill / barbecue / bbq
Shutterstock.com

Det gäller att tänker efter när man väljer kött till grillen.

Just nu läser andra

Grilldisken i butikerna är fylld med färdigmarinerat kött i alla möjliga varianter. Men trots att det ser lockande ut, finns det vissa produkter du bör undvika – åtminstone om man ska tro den norske kändiskocken Eirik Lillebø.

Han har provat otaliga sorter av grillkött och färdigmarinerade kotletter och går nu ut med en tydlig varning: låt dig inte luras av förföriska förpackningar med eldflammor och idylliska grillbilder.

– Vissa kotletter har helt enkelt konsistensen av gummi, säger Eirik Lillebø i en intervju med Dagbladet.

”Vi köper vatten till köttpris”

Lillebø menar att det finns flera knep som får konsumenter att betala för vatten och marinad – istället för kvalitativt kött. Han pekar särskilt på hur stämning och reklam ofta väger tyngre än själva smakupplevelsen.

Läs också

– Vi låter oss lätt luras under grillsäsongen. Stämningen blir viktigare än maten. Förpackningarna är snygga, och då går vi rakt på, säger han och menar att män ofta är särskilt mottagliga för grillromantiken.

– När man ser reklam där en man står vid grillen med en öl och får all ära – då är det lätt att locka män under sommaren, fortsätter han.

Välj rent kött – inte ”grillkött”

Själv undviker Eirik Lillebø konsekvent köttprodukter där det står ”grill” på etiketten.

– Jag köper alltid rent kött och smaksätter själv. Då vet jag exakt vad jag får i mig – för det kan finnas mycket märkligt i färdigmarinerat kött, säger han.

Han är dock inte emot marinader som sådana – han föredrar bara att ha kontroll över innehållet.

Vattnet förändrar köttets struktur

På många färdiggrillade produkter står det ”tillsatt vatten” i ingrediensförteckningen – ofta utan att mängden specificeras. Kjetil Nesse, avdelningschef på köttproducenten Nortura, bekräftar att man ofta sprutar in saltlake i köttet.

– Vi tillsätter saltlake för att produkten inte ska bli torr och seg vid tillagning, skriver han i ett mejl till tidningen.

Men Eirik Lillebø är inte övertygad.

– Producenterna säger att det gör köttet saftigare, men när det smakar gummi, tycker jag inte att det stämmer, säger han.

Han hävdar att ju mer vatten som tillsätts, desto sämre blir köttets textur.

– När man sprutar in vatten tränger saltlaken lättare in, men det gör inte köttet bättre, slår han fast.

Läs också

Ads by MGDK