Startsida Livsstil Livsmedelsverkets larm: Dessa bär kan ge vinterkräksjuka och hepatit

Livsmedelsverkets larm: Dessa bär kan ge vinterkräksjuka och hepatit

Bär, hallon, blåbär
C. Nass / Shutterstoc.com

De ser oskyldiga ut, men kan innehålla virus som gör dig allvarligt sjuk.

Just nu läser andra

Trots att bär är ett självklart inslag i sommarens efterrätter, med gräddtårtor och glass i varje hörn av Sverige, är det inte alla bär som är lika säkra att äta. Enligt Livsmedelsverket är svenska färska bär generellt trygga att konsumera. Problemet uppstår framför allt när det handlar om frysta importerade bär – särskilt hallon och jordgubbar – som kan bära på farliga virus, rapporterar Familjeliv.

– De kan innehålla norovirus, alltså det virus som ger vinterkräksjuka. Men också viruset Hepatit A, även om det är mycket ovanligt, säger Catarina Flink, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, i en intervju med Måbra

Flink förklarar att nedfrysning inte räcker för att eliminera risken för virus i frysta bär. Hon understryker att virusen förstörs först vid upphettning, och att de dessutom klarar sig genom den sura miljön i magsäcken. Norovirus, som är särskilt smittsamt, kräver dessutom mycket få viruspartiklar för att orsaka sjukdom.

Med bakgrund av detta rekommenderar Livsmedelsverket att alla importerade frysta hallon kokas i minst en minut innan de äts. Denna enkla åtgärd kan vara avgörande för att förebygga både illamående och flera dagar av magsjuka.

Läs också

Norovirus är en av de vanligaste orsakerna till vinterkräksjuka i Sverige och leder ofta till kortvarig men intensiv sjukdom. I mer ovanliga fall kan frysta bär även bära på hepatit A, vilket orsakar leverinflammation.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan symtomen då inkludera illamående, feber, kräkningar samt gulfärgning av hud och ögonvitor. Sjukdomen går oftast över av sig själv men kan pågå i flera månader.

Innan man serverar frysta bär i exempelvis jordgubbstårta eller efterrätter under sommaren, bör man alltså se till att de är ordentligt kokta – en enkel vana som skyddar både dig själv och dina gäster från smitta.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: