Jordgubbar hör sommaren till – men ett vanligt misstag kan förstöra både smak och njutning.
Just nu läser andra
Krispiga, kalla jordgubbar direkt från kylskåpet? För många är det en självklar sommarrutin. Men nu visar det sig att vi kanske har gjort helt fel.
Enligt bärproducenten Driscoll’s bör jordgubbar inte serveras kylskåpskalla. Deras rekommendation är att ta ut bären en till två timmar innan de ska ätas – så att de hinner nå rumstemperatur och utveckla sin fulla smak och arom. Det rapporterar Huffington Post.
Driscoll’s påpekar att jordgubbar visserligen kan hålla sig i upp till fem dagar i sin originalförpackning i kylskåpet, men att de smakar betydligt bättre om de får värmas upp lite före servering. Ett annat råd är att vänta med att skölja bären tills precis innan de ska ätas – annars riskerar de att bli mjuka och tråkiga i smaken.
Låt bären vila
Flera experter ger samma råd. Southern Living rekommenderar att låta jordgubbarna ligga i rumstemperatur i en halvtimme, BBC Good Food föreslår en hel timme och även Worcestershire County Council har gått ut med liknande uppmaningar.
Läs också
Dan Souza från America’s Test Kitchen förklarar mekanismen bakom:
”Bara lite värme räcker för att aromerna ska frigöras ur frukten och spridas i luften, medan kyla dämpar de söta smakerna”, säger han.
Amy Glover, som själv provade tipset hemma, märkte stor skillnad: de kalla bären smakade platta och intetsägande, medan de tempererade bären exploderade av sötma och doft.
En enkel förändring med stor effekt
Vill du få ut det mesta av dina sommarjordgubbar? Låt dem vila på köksbänken en stund innan servering. Det krävs bara en liten förändring – men resultatet är påtagligt.