Startsida Livsstil Så får du barnen att älska grönsaker

Så får du barnen att älska grönsaker

kids, vegetables, børn, grøntsager, barn, grønnsaker, salat
Johner images

En ny undersökning avslöjar vilka grönsaker som är barnens favoriter – och resultatet visar att det inte alls behöver vara svårt att få de små att äta mer grönt.

Just nu läser andra

Många föräldrar känner igen problemet med barn som inte vill äta grönsaker. Men enligt en landsomfattande undersökning, genomförd av Ipsos på uppdrag av BAMA, är det långt ifrån omöjligt. Tvärtom – får barnen rätt sorters grönsaker serverade på rätt sätt, är chansen stor att de äter med glädje, skriver Dagens.no.

– Om barn får grönsaker de gillar är det faktiskt enkelt att få dem att äta, säger Sigrun Høvik, chef för Analys och insikt på BAMA.

Gurka i topp

I studien fick 530 föräldrar till barn mellan 2 och 13 år bedöma hur lätt det är att få sina barn att äta olika grönsaker. Gurka hamnade högst upp – hela 80 procent av barnen uppgav att de tycker om den. Nästan lika populära var morot (78 procent) och majs (76 procent). Även potatis, paprika och broccoli låg högt på listan.

– Många av dessa grönsaker har mild smak och krispig konsistens. Det är en perfekt start för kräsna barn, och sedan kan man introducera fler grönsaker, förklarar Høvik.

Rå grönsaker lockar mest

Att servera barnens favoriter på rätt sätt gör skillnad. En tidigare studie, Barn och ungdom 2025, där 857 barn och unga deltog, visade att 55 procent föredrar grönsaker råa.

Läs också

– Det visar att barn gillar den krispiga konsistensen. Råa grönsaker behåller dessutom både smak, färg och form, säger Lise Marie Brandstadmoen, klinisk näringsfysiolog och chef för Hälsa och nutrition på BAMA.

Hon betonar också de hälsofördelar som råa grönsaker ger. Vid kokning eller stekning bryts vissa näringsämnen, som vitamin C och B-vitaminer, ner. Serveras grönsakerna råa får barnen i sig mer av de ämnen som stärker immunförsvaret och ger energi.

– Dessutom sparar du tid. Det gör vardagen enklare och det finns ingen anledning att ha dåligt samvete för att servera grönsaker råa, säger Brandstadmoen.

Fem enkla tips för mer grönt i vardagen

  • Börja med favoriterna: Utgå från de grönsaker barnen redan gillar.
  • Servera dem råa: Skär upp och lägg på bordet – enkelt, gott och nyttigt.
  • Packa i matlådan: Gurka, morot och paprika fungerar perfekt som mellanmål.
  • Bjud utan press: Ställ fram en skål med grönsaker som barnen kan småäta.
  • Låt barnen vara med: Involvera dem i matlagningen – de smakar gärna på det de själva varit med och gjort.
Ads by MGDK