Startsida Livsstil Så undviker du tårarna när du hackar lök – enligt...

Så undviker du tårarna när du hackar lök – enligt fysiken

Lök, hacka lök
yamasan0708 / Shutterstock.com

Vad säger egentligen vetenskapen om den mest effektiva metoden?

Just nu läser andra

Många har testat allt från att frysa löken, skära den under vatten, använda specialglasögon till att hålla en brödskiva i munnen – allt i hopp om att slippa de svidande tårarna. Men enligt en ny studie från fysiker vid Cornell University handlar det egentligen bara om två saker: en vass kniv och långsamma rörelser. Det rapporterar Popular Science.

Forskarna testade sin hypotes med hjälp av en liten lök-giljotin – och resultaten gav tydliga svar på varför vissa metoder fungerar bättre än andra.

Därför får du tårar av lök

Lök har varit en del av både kost och kultur i tusentals år. I det forntida Egypten betraktades löken som en symbol för evigheten och lades i faraonernas gravar. Men trots dess ärofyllda historia finns det en välkänd nackdel: de tårar som uppstår när man skär i den.

Anledningen är ett kemiskt ämne som heter syn-propanetial-S-oxid, som frigörs när löken skärs. Ämnet sprids i luften som små aerosoldroppar och irriterar ögonen när det når tårkanalerna.

Läs också

Så gick testet till

För att undersöka hur själva skärningen påverkar mängden tårframkallande ämnen använde forskarna en mini-giljotin utrustad med olika typer av knivblad. Lökbitarna sprayades med svart färg – inte för utseendets skull, utan för att kunna mäta hur mycket de deformeras under tryck.

Knivbladen undersöktes med elektronmikroskop och varierade från mycket spetsiga (5 mm) till ganska trubbiga (200 mm). Löken skars därefter i olika hastigheter – från 0,4 till 2 meter per sekund.

Resultaten var tydliga: vassa knivar gav färre och svagare droppar, medan slöa knivar orsakade betydligt mer stänk. Det beror på att slöa knivar trycker och böjer löken innan de skär igenom, vilket bygger upp ett inre tryck. När bladet till slut tränger igenom sker en slags mini-explosion där löksaften sprutar ut. Vissa droppar uppmättes till hastigheter på upp till 43 meter per sekund!

Dessutom splittrades många av dropparna till ännu mindre partiklar i luften – vilket skapade ett moln av naturlig tårgas.

Därför spelar kniv och tempo så stor roll

Enligt forskarnas mätningar genererade en slö kniv upp till 40 gånger fler droppar än en vass. Att skära snabbt gav dessutom fyra gånger fler partiklar än att skära långsamt. Med andra ord: en riktigt vass kniv och lugna, kontrollerade rörelser minskar risken för lökgråt avsevärt.

Studien har ännu inte genomgått granskning av andra forskare, men resultaten pekar tydligt åt ett håll: den mest effektiva strategin för att undvika tårar är att använda en vass kniv och ta det lugnt när du skär.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: