Från olivolja till margarin – vad är egentligen bäst för hälsan? En brittisk forskare avlivar tre vanliga missuppfattningar om matoljor och förklarar hur du bäst använder dem i köket.
Just nu läser andra
När vi står vid hyllorna i mataffären möts vi av ett enormt utbud: solros- och rapsolja i budgetflaskor, exklusiv olivolja och trendiga alternativ som kokos- och avokadoolja. Samtidigt är budskapen kring vilken olja som är hälsosam ofta motstridiga.
Professor Nita Forouhi vid University of Cambridge påminner om att ”ingen enskild olja är den magiska lösningen” och betonar att det är helheten i kosten som räknas. ”Jag skulle rekommendera att man utgår från smak och pris och experimenterar med olika oljor som alla kan ge hälsofördelar,” säger hon i BBC:s podcast Sliced Bread.
Myt 1: Olivolja passar till all stekning
Extra jungfruolivolja innehåller nyttiga ämnen och antioxidanter, men dess låga rökpunkt gör den olämplig för fritering. Tim Hayward, kock och restaurangprofil, säger att han använder vanlig olivolja för lättare stekning men väljer solros- eller rapsolja till pommes frites eller fisk eftersom de tål högre temperaturer.
Studier har visat att oljor överhettade förbi sin rökpunkt kan frigöra skadliga biprodukter. Men Forouhi framhåller att sådan matlagning är ovanlig i hemmet och att långsiktiga studier fortfarande visar att vegetabiliska oljor ”utan undantag är kopplade till bättre hälsoutfall vid kroniska sjukdomar”.
Myt 2: Margarin är alltid ohälsosamt
Margarin har länge haft ett dåligt rykte på grund av de transfetter som fanns tidigare. Dagens margariner innehåller dock ”nästan inga transfetter”, säger Forouhi, som menar att det ”faktiskt kan vara en del av en hälsosam kost och bidra till att sänka det dåliga kolesterolet”.
Läs också
Smör behöver inte heller strykas helt från menyn. ”Om du älskar smör på rostat bröd, så unna dig det,” säger hon, men påpekar att olja ofta är ett bättre alternativ eftersom den innehåller mindre mättat fett.
Myt 3: Solros- och rapsolja är farliga
Både solros- och rapsolja har fått kritik för att vara processade eller inflammationsdrivande. Men enligt forskningen är det felaktigt. Dessa oljor innehåller bara 5–10 procent mättat fett och är i stället rika på omega-3 och omega-6 som stärker hjärta och hjärna. Forouhi sammanfattar det kort: ”De är absolut bra för oss.”
Dessutom är de bland de mest prisvärda alternativen.
Så använder du oljorna bäst
- Till vardags: Raps- eller solrosolja – prisvärda, nyttiga och mångsidiga.
- Till sallader och topping: Extra jungfruolivolja för smak och antioxidanter.
- Till fritering: Oljor med hög rökpunkt, som raps- eller solrosolja.
- För variation: Sesam-, kokos- eller avokadoolja i kalla rätter för smakens skull.