De kan se frestande ut – men det finns några viktiga råd att följa innan du tar en tugga. Annars kan magen snabbt protestera.
Just nu läser andra
Det ligger något nästan poetiskt över äppelskörden: träden dignar, luften är frisk och marken är täckt av röda och gröna frukter. Men hur säkert är det egentligen att äta äpplen som fallit ner? Kan de rentav vara farliga?
Samma dag – eller låt bli
Norska Livsmedelsverket är tydliga i en rekommendation på Facebook:
Äpplen som fallit ner kan ätas, men helst samma dag som de landat – och bara om de ser fräscha ut och saknar synliga skador.
Anledningen är enkel: frukten kan snabbt bli utsatt för både bakterier och småkryp om den ligger kvar. Då ökar risken för magbesvär eller sjukdom.
Var försiktig vid plockningen
Äpplen med bruna fläckar, mjuka partier eller synlig röta bör undvikas helt. Skador på skalet gör nämligen att rötsvamp och skadeinsekter lättare tar sig in, skriver dagens.no.
Läs också
Livsmedelsverket betonar också vikten av att plocka frukten varsamt. Även en liten stöt vid skörden kan påskynda förruttnelse långt innan du hunnit använda äpplet.
Så förvarar du nedfallsfrukt på rätt sätt
Många lägger dem i kylskåpet – men det är inte den bästa lösningen.
Äpplen håller sig bäst i ett svalt, mörkt och lätt fuktigt utrymme, som en källare, kallbod eller ouppvärmd hall. Där kan de ligga i veckor, ibland månader, utan att förlora smak eller spänst.
Det är dock viktigt att de inte förvaras i en tät hög. Lägg dem i ett lager, gärna på tidningspapper eller i en låg låda, och se till att de inte nuddar varandra.
Ett ruttet äpple kan nämligen förstöra resten – helt bokstavligt. Kontrollera därför frukten regelbundet och plocka bort alla som visar tecken på röta.
Läs också
Ska du bara lagra några få äpplen under kort tid fungerar kylskåpet bra. Men för längre förvaring är naturens eget kylrum fortfarande det bästa alternativet.
Ett äpple om dagen gör gott – men inte om det legat för länge och dragit åt sig fukt på marken.