Det känns självklart att stoppa frukt, grönsaker och choklad i kylen – men det är inte alltid en bra idé. Vissa livsmedel tappar både smak och konsistens i för kallt klimat. Här är sju vanliga saker du aldrig borde lägga i kylskåpet.
Just nu läser andra
Matkonsulten Eleonor Schütt från Hushållningssällskapet Västra ger sina bästa tips för smartare förvaring hemma i köket.
Gurkan gillar inte kylan
– Det kanske låter oväntat, men gurka får lätt köldskador i kylen, säger Eleonor Schütt.
Den blir snabbt vattnig och svampig, särskilt om den ligger ihop med andra grönsaker som morötter, sallad och vitkål. Resultatet? En trött gurka som inte gör sig på smörgåsen.
Bananer mognar (för) snabbt i kylen
Lägger du bananerna i kylskåpet blir de snabbt bruna och trista. De mår bäst i rumstemperatur – gärna på ett fruktfat, men inte tillsammans med äpplen.
– Äpplen utsöndrar etylengas som snabbar på mognadsprocessen, förklarar Schütt.
Har bananerna ändå hunnit bli lite för mogna? Skiva och frys in dem – perfekt till smoothies eller banankaka.

Tomater tappar smaken
Det går att förvara tomater i kylskåp om det verkligen behövs – men smaken blir lidande.
– De smakar mest och bäst i rumstemperatur, säger Schütt.
Om du köpt fler än du hinner äta upp kan du i stället laga tomatsås eller rosta dem i ugn för en mer hållbar lösning.
Läs också

Choklad mår bäst svalt – inte kallt
Att chokladen blir grå eller fläckig i kylen är inget ovanligt.
– Den missfärgningen påverkar inte smaken, men den ser inte särskilt aptitlig ut, säger Schütt.
Förvara choklad i ett svalt och torrt skafferi i stället.

Citron trivs på köksbänken
Frukt från varmare länder vill generellt inte ha det för kallt.
– Det gäller till exempel citron, som lätt skrumpnar i kylen, säger Schütt.
Lägg den hellre i en skål på bänken – där håller den sig fräsch och fin längre.
Auberginen får fläckar av kyla
Aubergine är känslig för låga temperaturer.
– I kylskåpet kan den få mörka fläckar både utanpå och inuti, säger Schütt.
För att bevara färg och smak ska den stå mörkt och svalt – gärna i rumstemperatur i några dagar.
Sötpotatis gillar skafferi
Till skillnad från vanlig potatis, som klarar sig i kylen, trivs sötpotatis bäst i 10–15 graders värme.
– Ett torrt och svalt skafferi är idealiskt, säger Schütt.
Då håller den både smak och konsistens bättre.
Extra tips: Ägg behöver inte alltid kylas
I många länder förvaras ägg i rumstemperatur – och det går alldeles utmärkt även i Sverige.
– Bäst före-datumet gäller just i rumstemperatur. I kylen kan äggen faktiskt hålla ännu längre, tipsar Schütt.

Så vet du hur kallt ditt kylskåp är
En bra temperatur i kylen är mellan fyra och sex grader.
– Men temperaturen kan variera mellan hyllorna, förklarar Schütt.
Vill du veta exakt? Placera glas med vatten på olika hyllor och mät temperaturen med en matlagningstermometer efter några timmar. Då vet du var det är kallast – perfekt för till exempel känsliga livsmedel som köttfärs.
Källa: Godare