Startsida Mat Det enkla knepet som gör fryst pizza lika krispig som...

Det enkla knepet som gör fryst pizza lika krispig som på restaurang

Det enkla knepet som gör fryst pizza lika krispig som på restaurang
Shutterstock

Vi har alla haft dagar då middagen består av en fryst pizza direkt från frysen in i ugnen. Inga kastruller, inget stök – bara 20 minuters väntetid. Men det är alltid något som saknas: skorpan. Den blir antingen seg och mjuk, eller så hård att man nästan behöver såg.

Just nu läser andra

Men visste du att det finns ett enkelt sätt att få den där spröda, gyllene botten som annars bara proffsen lyckas med?

Lösningen är varken ny teknik eller en dyr ugn – det handlar helt enkelt om en vanlig pizzasten. Det skriver Foodie.

En pizzasten är en plan platta gjord av keramik, stål eller gjutjärn, och den fungerar genom att ta upp och fördela värmen jämnt under pizzan. Eftersom den keramiska stenen är porös suger den upp fukt under gräddningen. Resultatet? En botten som blir jämnt bakad och härligt krispig – även om du använder en helt vanlig fryst pizza.

Idén med pizzastenen i sin moderna form uppstod faktiskt redan på 1970-talet, när en restaurangkritiker i Chicago inspirerades av Julia Child. Hon nämnde i förbifarten att pizza kanske borde bakas på sten – och vips, så var pizzastenen född.

Så använder du pizzastenen rätt

Trots att den är enkel att använda finns det några klassiska misstag du bör undvika. För det första: lägg aldrig en kall pizzasten i en varm ugn – den kan spricka. Lägg istället stenen i ugnen innan du sätter på värmen, och låt den värmas upp samtidigt. De flesta stenar behöver mellan 30 och 60 minuter för att bli riktigt heta.

Läs också

När stenen är varm, lägg pizzan direkt ovanpå. Men var försiktig – den kan fastna. Undvik bakplåtspapper (det kan faktiskt göra botten mjuk), och strö istället lite mjöl eller majsmjöl på stenen innan du lägger på pizzan.

Efter gräddningen: så rengör du stenen rätt

När pizzan är uppäten (för det blir den ju alltid) är det viktigt att rengöra pizzastenen på rätt sätt. Eftersom den är porös kan den suga åt sig diskmedel – och då smakar nästa pizza som en droppe Yes.

Tricket är att använda en pasta av bikarbonat och vatten. Gnugga försiktigt med en mjuk borste, skölj och låt stenen lufttorka. Några fläckar kommer aldrig försvinna helt – men det är bara ett tecken på att stenen är använd och älskad. Lite som en väl inarbetad stekpanna.

Vill du ha krispig botten varje gång?

Då är pizzastenen din nya bästa vän. Den kostar inte mycket, håller i flera år och ger din frysta pizza en uppgradering som faktiskt märks. Ett litet steg för dig – men ett stort steg för pizzakvällen.

Och när du väl har den hemma… vem vet? Kanske får du till och med lust att baka din egen pizza från grunden. Men det tar vi en annan gång.

Ads by MGDK