Startsida Mat Julskinkan som tog hem allt – här är sorten panelen...

Julskinkan som tog hem allt – här är sorten panelen ville köpa direkt

Skinka, julskinka
New Africa / Shutterstock.com

På julbordet står skinkan ofta i centrum. Men när Nyhetsmorgons smakpanel testade fem olika sorter blev det tydligt hur stora skillnaderna kan vara – från “alldeles för smaklös” till en favorit som beskrevs som “klockren”.

Just nu läser andra

Smakpanelen: fem skinkor – och fyra starka viljor

Testet gjordes i Nyhetsmorgon (TV4) med en panel bestående av Anders Bagge, Marléne Eriksson och mathistorikern Richard Tellström. Kocken Erik Videgård ledde provningen när fem skinkor – både färska och färdigkokta – jämfördes. 

“En ganska modern tradition” – så hamnade skinkan på julbordet

Julskinkan känns uråldrig i dag, men enligt Richard Tellström är den betydligt mer modern än många tror.

Julskinkan är faktiskt en ganska modern tradition, säger mathistorikern i programmet. 

Han beskriver också hur skinkan först tog plats hos borgarklassen i slutet av 1800-talet och blev bredare folklig först i början av 1900-talet.

Julskinkan är inte på något sätt en hednisk tradition, som det ibland påstås, utan gjorde sin entré på borgarklassens snapsbord och smörgåsbord i slutet av 1800-talet, säger Tellström. 

Läs också

Dopp i grytan, senap – och bröd: panelens egna julvanor

Samtalet gled snabbt från historik till hjärta. Anders Bagge berättade om en tradition som, för honom, är lika självklar som skinkan.

Jag måste göra dopp i grytan. Man kommer ihåg sin far, att det var alltid dopp i grytan, säger Anders Bagge till tv4.

Och Tellström lyfte det han menar gör skinkan “klar” på tallriken.

Jag skulle vilja slå ett slag för att skinkan får sin fulländning med senapen och brödet, säger han. 

Smaken avgjorde – “för blöt”, “för torr” och en tydlig favorit

När skivorna väl kom fram blev panelen långt ifrån enig om vad som är “rätt” julskinka. Tellström beskrev sin preferens så här:

Läs också

Jag kom fram till att jag gillar skinkor som inte är för saftigt blöta. Jag vill ha en torrare skinka som har en bättre fettkappa, säger Richard Tellström. 

Marléne Eriksson var desto hårdare mot en av sorterna:

Nej, jag tycker den var alldeles för smaklös. Och så var den alldeles för torr i konsistensen, säger hon.

Men Anders Bagge behövde inte många tuggor innan han hittade “sin”.

Klockren. Supergod. Jag skulle köpa den här direkt. Den var bra till allting. Både till hårdbröd och till senapen. Den var mycket, mycket bra.

Läs också

Här är skinkan som vann

Efter betygsättning stod en vinnare kvar: Dalsjöfors.

Vinnaren är alltså Dalsjöfors. Som blir bäst i test i smakpanelens stora julskinketest, konstaterade Erik Videgård. (

Panelens slutpoäng var ändå enkel: oavsett om du väljer ekologiskt, rimmat eller färdigkokt är det din egen smak som ska styra vad som hamnar på julbordet. 

Ads by MGDK