Du som vill minska på oljan men ändå få det där fraset – det här är för dig.
Just nu läser andra
Att bita i en krispig, gyllene kycklingschnitzel är bland det bästa som finns. Men om du försöker undvika för mycket olja, kanske magen säger ifrån efter en klassisk panering i stekpanna. Det gör i alla fall min. Då är det tur att du kan få till nästan samma krisp – men med betydligt mindre fett – i en airfryer.
Här får du veta exakt hur du gör panerad kyckling i airfryer, steg för steg, och hur det står sig jämfört med vanlig stekning i panna.

Så förbereder du kycklingen
Börja med att skära kycklingbröst i tunna, platta skivor om du inte redan köpt färdigskurna filéer. För att paneringen ska sitta ordentligt, använder du tre skålar:
- En med vetemjöl kryddat med salt och peppar
- En med uppvispat ägg (1–2 ägg räcker)
- En med panko eller annat ströbröd
Vänd varje bit kyckling först i mjöl, sen i ägg och till sist i ströbröd. Lägg dem på ett galler och låt dem vila i 15 minuter. Det gör att paneringen inte ramlar av när du tillagar dem.
Läs också
Värm upp din airfryer
En stor fördel med airfryer är att du inte behöver vänta länge. Sätt igång den när du är redo – det tar bara några minuter att nå rätt temperatur. Jag använder 200 grader och tycker att det ger bäst resultat för den tunna kycklingen.
Du behöver inte förvärma i förväg – tryck bara på start när du är klar med paneringen.
Glöm inte oljan – lite räcker långt
Du kanske tror att du helt kan hoppa över oljan när du använder airfryer, men lite fett gör faktiskt stor skillnad. Utan olja blir paneringen blek, torr och smaklös.
Använd gärna oljespray och spraya tunt över båda sidorna av kycklingen. Har du ingen spray? Då funkar det bra att pensla med lite olja. Det behövs inte mycket – men det gör att paneringen får färg, blir krispig och smakar mer. Jag gillar olivolja till allt – men du kan använda vad du gillar.
Så tillagar du kycklingen i airfryer
Lägg kycklingbitarna i korgen med den oljade sidan nedåt. Spraya eller pensla ovansidan också. Tillaga i 10–12 minuter på 200 grader. Kom ihåg att vända dem efter halva tiden så att båda sidor blir jämnt krispiga.
Tiden kan variera beroende på hur tjocka dina bitar är och vilken airfryer du har, så håll gärna lite koll mot slutet.
Låt kycklingen vila – så håller du fraset
När kycklingen är klar, ta ut den direkt. Låter du den ligga kvar i airfryern när den är avstängd bildas ånga – och då blir paneringen mjuk. Lägg istället bitarna på ett galler och låt dem vila i fem minuter. Då stannar fraset kvar.
Du använder mycket mindre olja
Jag har själv jämfört airfryer med vanlig stekpanna, och det är tydlig skillnad på hur mycket fett som går åt.
– I stekpannan behövde jag över 1 dl olja, och mycket av det sögs upp i paneringen
– I airfryern använde jag bara drygt 2 matskedar – och en del av det låg kvar i botten efteråt
Så även om det inte är helt oljefritt, är det ett stort steg mot en lättare variant.
Hur blir smaken?
Om du gillar smaken av riktigt saftig, stekt schnitzel – då kommer du att märka en viss skillnad. Den klassiska varianten blir något saftigare och får jämnare färg. Men du kommer ändå bli positivt överraskad över hur bra resultatet blir i airfryern – särskilt om du låter kycklingen vila efter tillagningen.
Vill du maxa saftigheten? Testa att använda kycklinglår istället för bröst. De tål värmen i airfryern bättre och ger ett ännu saftigare resultat.
Är det värt det?
Ja! Om du vill dra ner på oljan, slippa stekos och ändå få krispig kyckling – då är airfryern helt rätt. Det blir inte exakt som i stekpannan, men det är nära nog för att du ska bli riktigt nöjd.
Och om du – precis som jag – har en känslig mage eller bara vill göra en lite lättare vardagsvariant, då är det här ett enkelt och gott sätt att göra det på.
Källa: LifeHacker