Äntligen: Förbättringar i pendeltågstrafiken

31/10/2023 09:53

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Från och med nu kommer det att gå fler pendeltåg på Södertäljegrenen, med åtta tåg i timmen under högtrafik och fyra tåg i timmen under lågtrafik.

Mest läst idag

Detta är möjligt tack vare att MTR, som ansvarar för pendeltågstrafiken, har förbättrat sitt personalläge. Det rapporterar Mitti.se.

Claes Keisu, pressansvarig på SL, förklarar att MTR nu har en större pool av förare som kan schemaläggas för att köra tågen. Detta har lett till en ökning av antalet tåg som går mellan Tumba och Stockholm city.

Trafikmönster och tidtabell

Under rusningstiden, som sträcker sig mellan klockan 06–09 och 14–19, kommer det att gå åtta tåg i timmen.

Utanför dessa tider kommer fyra tåg i timmen att trafikera sträckan. Sex av dessa tåg kommer att fortsätta vidare mot Rönninge och Södertälje under rusningstiden.

Framtida planer och utmaningar

Trots dessa förbättringar uppfyller inte det nuvarande utbudet av tåg SL:s grundbeställning för 2023, som är tio tåg i timmen under rusningstid. Keisu påpekar att det är osäkert hur trafiken kommer att se ut 2024.

"Vår ambition är att köra så mycket av tågtrafiken som vi kan med de resurser vi har, och vi räknar med att vara så nära grundbeställningen för 2023 som möjligt. Men vi måste också rätta mun efter matsäcken, säger Claes Keisu," säger han till tidningen.

Förändringarna i tågtrafiken är en positiv utveckling, men det återstår att se hur det kommer att påverka den framtida trafikplaneringen och om det kommer att uppfylla SL:s mål för 2023.