Armenien anklagas för att har levererat missiler till Ukraina

21/11/2023 15:26

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Armenien anklagas för att har levererat missiler till Ukraina.

Mest läst idag

Enligt en rapport från Institute for the Study of War (ISW) och report.az har det framkommit anklagelser om att Armenien kan ha kommit överens med Ukraina om att förse landet med Tochka-U-uppskjutningsramper och missiler.

Dessa påståenden, som saknar bevis, kommer från en Kreml-anknuten militärbloggare som uttryckt missnöje över Armeniens växande distans från Ryssland.

Relationerna mellan de två länderna har försämrats kraftigt.

Den 19 november använde ukrainska styrkor en Tochka-U-missil i Belgorod Oblast, vilket ledde till spekulationer om Armeniens inblandning.

Bloggaren spekulerade även om omfattningen av vapen som Armenien skulle kunna överföra till Ukraina, men gav inga detaljer om källan eller specifikationerna för denna information.

Samtidigt har det uppstått rykten om att Armenien förbereder sig för att lämna den ryskledda Collective Security Treaty Organization (CSTO).

Dessa påståenden förnekades dock den 9 november av Armeniens biträdande utrikesminister Vahan Kostanyan, som klargjorde att landet inte deltar i juridiska diskussioner om att lämna CSTO.

ISW har inte kunnat hitta några bevis som stödjer dessa påståenden om Armeniens vapenleveranser till Ukraina.