Bailey ville inte äta - då fick hans ägare syn på något mystiskt i gommen

Johanna Frid

397 veckor sedan

|

06/11/2016
En veterinär i Kansas, USA, har delat hårresande bilder av en hunds gom för att varna andra hundägare.

En bild av en hund med massor av nyckelpigor i gommen ger just nu hundägare världen över kalla kårar.

Det är veterinärkliniken Hoisington Veterinary Hospital som har delat bilden på sin Facebooksida, som en varning till alla hundägare.

När hunden Bailey plötsligt inte ville äta sin mat visste hans matte Frances Jiriks, som bor i en liten stad i delstaten Kansas, att något var fel. Det skriver Daily Mail

Frances Jiriks noterade samtidigt att Bailey var slö och hade skum kring munnen, och därför tog hon honom snabbt till veterinär. 

Veterinären Lindsay Mitchell upptäckte snart problemet. 30-40 nyckelpigor satt fast i gommen på stackars Bailey, och Mitchell frågade om hon fick ta en bild. Det var nämligen inte hennes första fall av denna typ och hon ville därför varna för fenomenet. 

Lindsay Mitchell berättar att angrepp från nyckelpigor kan skapa långvariga hälsoproblem om det inte snabbt blir behandlat.

- Om ditt husdjur dreglar eller har skum kring munnen ska du titta efter nyckelpigor. De orsakar sår på tungan och i munnen och har ett väldigt smärtsamt bett, förklarar hon.

I Baileys fall rörde det sig om asiatiska nyckelpigor som ser ut som vanliga nyckelpigor, men som utsöndrar ett sekret som gör att de kan klistra sig fast i munnens slemhinna. Ju längre tid de sitter där, desto svårare är det att få bort dem. Och desto större skada gör de. 

- Jag delade inte bilden för att göra folk rädda, utan för att ge hundägare information för att kunna agera om de plötsligt upptäcker att deras hund dreglar onaturligt mycket eller har skum kring munnen, säger Lindsay Mitchell. 

Hon lägger till att hundägare kan slippa veterinärbesöket om de kontrollerar hundens mun med jämna mellanrum. Om man upptäcker en eller två nyckelpigor kan man bara ta bort dem med fingrarna.

Frances Jiriks berättar att Bailey lyckligtvis har hämtat sig frånd en obehagliga upplevelsen.