Bekräftat: Socialdemokraterna medvetna om inblandning i asylärende

13/02/2024 08:59

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Socialdemokraterna visste om det.

Mest läst idag

Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, har bekräftat att partiet var medvetet om Jamal El-Hajs försök att påverka utfallet av ett asylärende redan 2017.

Denna uppgift framkom under en intervju med TV4 Nyheterna, där Hallengren belyste komplexiteten i situationen.

Jamal El-Haj, som fram till nyligen varit en del av Socialdemokraterna, meddelade i början av veckan att han lämnar partiet för att fortsätta som obunden riksdagsledamot.

Denna utveckling följde på partiets uttalande om förlorat förtroende för El-Haj, främst motiverat av hans deltagande i en kontroversiell konferens om Palestina, samt nyligen avslöjade försök att påverka ett specifikt asylärende.

Kontroversen kring El-Haj intensifierades efter avslöjanden i Expressen om hans inblandning i ett fall rörande en imam med kopplingar till Muslimska brödraskapet.

Trots att Socialdemokraterna nu erkänner medvetenhet om El-Hajs agerande, understryker Hallengren att partiets förståelse av händelseförloppet skiljer sig från El-Hajs egen berättelse.

Vidare förtydligade Hallengren att partiet inte varit informerat om detaljerna kring El-Hajs påtryckningar på handläggare angående uppehållstillstånd för imamen, men att hans inblandning i asylärendet i sig inte varit någon hemlighet inom partiet.

Denna distinktion markerar en nyans i partiets hantering av informationen, där den fulla omfattningen av El-Hajs agerande inte varit känd.