Bekymmersamt besked om olivolja

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Bekymmersamt besked om olivolja.

Olivoljebranschen står inför stora utmaningar. De extrema temperaturerna som präglat Sydeuropa under sommaren har skapat en kris inom industrin.

Värmen har haft en negativ inverkan på olivträden, vilket nu leder till varningar om kraftigt stigande priser och potentiell brist på olivolja, enligt en rapport från CNN.

Föregående års skörd i åtanke

Redan förra året upplevde industrin problem. Spanien, som är världens största producent av olivolja, producerade bara hälften av den mängd olivolja de normalt gör.

Walter Zanre, chef för Filippo Berio, ett av de ledande märkena inom olivoljeindustrin, uttrycker sin oro över situationen och betonar att branschen befinner sig i en kris.

Framtida problem

Alla indikationer tyder på att även årets skörd kommer att medföra fortsatta problem. Den exakta omfattningen kommer att bli tydlig först i höst vid skördetid.

Forskaren Kyle Holland uppskattar dock att det kan handla om en minskning på 30 procent. Han påpekar också att priserna redan har ökat avsevärt sedan förra året.

Fler grödor påverkas

Inte bara oliver har påverkats av den extrema värmen. Även fruktindustrin har drabbats hårt, med minskad produktion av persikor, nektariner och aprikoser. Tomatskörden har också påverkats negativt.

Kyle Holland uttrycker sin oro inte bara för olivolja utan för många andra grödor.

Extrem värme i Sydeuropa

Länder som Spanien, Grekland och Italien har upplevt en ovanligt varm sommar i år med temperaturer över 40 grader. Denna extremvärme har lett till varningar från myndigheterna i dessa länder.

Sammanfattningsvis står olivoljebranschen inför stora utmaningar på grund av de extrema väderförhållandena i Sydeuropa. Detta påverkar inte bara produktionen av olivolja utan även andra viktiga grödor.

Klicka här för att komma tillbaka