Blinken varnar: Global stabilitet hotad om stödet till Ukraina upphör

07/12/2023 20:55

Ida Hansson

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
"Vi måste se till att Ryssland fortsätter att besegras"

Mest läst idag

USA:s utrikesminister Antony Blinken har utfärdat en stark varning om konsekvenserna om USA:s kongress inte godkänner ytterligare stöd till Ukraina.

Under ett event arrangerat av US Global Leadership Coalition i Washington betonade Blinken den kritiska vikten av fortsatt stöd till Ukraina i dess kamp mot rysk aggression.

Blinkens kommentarer belyser de geopolitiska insatserna och han uttrycker att "vi måste se till att Ukraina fortsätter att lyckas. Vi måste se till att Ryssland fortsätter att besegras... Om vi inte gör det, kommer Putin att tillåtas agera ostraffat, vilket kommer att öppna Pandoras ask av aggression runt om i världen."

Blinkens uttalanden understryker de bredare implikationerna av konflikten och antyder att ett misslyckande med att stödja Ukraina kan uppmuntra den ryska presidenten och potentiellt utlösa ytterligare global instabilitet och aggression.

Situationen kompliceras av en betydande tvistpunkt mellan Demokrater och Republikaner i kongressen om skyddet av USA:s södra gräns.

Denna tvist fördröjer för närvarande godkännandet av Vita husets ytterligare ekonomiska begäran om hjälp till Ukraina.

Republikanerna kräver strängare åtgärder för att begränsa migration, vilket potentiellt kan kompromissa USA:s humanitära skyldigheter.

Demokraterna å andra sidan förespråkar en omfattande översyn av migrationssystemet.

Försök att förhandla fram en kompromiss mellan de två partierna har rapporterats ha misslyckats, med Demokraternas chefsförhandlare senator Chris Murphy som indikerar att samtalen bröt samman på grund av Republikanernas orubbliga hållning till sina krav.