Dåliga nyheter för Israel: USA bekräftar tidigare varning om Hamas-attack

Ida Hansson

35 veckor sedan

|

13/10/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det är inte bra för Israel.

Trots Israels premiärminister Benjamin Netanyahus förnekande av att ha fått någon förvarning om den förödande attacken från Hamas, har en högt uppsatt amerikansk tjänsteman bekräftat att Israel faktiskt varnades av Egypten tre dagar innan händelsen.

Michael McCaul, ordförande för representanthusets utrikeskommitté, avslöjade denna information för journalister efter en konfidentiell underrättelsegenomgång.

En anonym egyptisk underrättelsestjänsteman styrkte McCauls uttalande och sa att Kairo hade varnat Israel om en betydande förestående händelse från Gaza.

Israel hade dock tonat ner varningarna och fokuserat på potentiella hot från Västbanken istället.

Detta har lett till granskning av Israels underrättelsetjänster, eftersom de inte lyckades förhindra den dödligaste attacken i Israels 75-åriga historia.

Sir Alex Younger, tidigare chef för Storbritanniens utrikesunderrättelsetjänst, tillskrev misslyckandet till "institutionell självbelåtenhet" inom Israel.

Han föreslog att Israel kan ha ignorerat information som motsade deras antagande att Hamas inte var intresserade av att inleda en ny konflikt.

Younger påpekade också att Israels överförtroende på teknologi för att övervaka Gaza kan ha bidragit till en falsk känsla av säkerhet.

Attacken resulterade i 1 200 döda i Israel, medan mer än 1 000 palestinier dödades av efterföljande israeliska flygräder mot Gaza.