Därför stirrar din hund på dig när den bajsar

Henrik R

57 veckor sedan

|

15/05/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Har du ofta undrat dig över varför din hund stirrar intensivt på dig när den gör sina behov? Nu får du svaret.

De flesta hundägare känner till de ögonblick och lite pinsamma situationer när deras fyrbenta vän sätter sig till rätta ute i naturen och med en insisterande och stirrande blick vill se ägaren i ögonen när den ska göra sig av med sin avföring.

Det närmast intensiva ögonblicket fortsätter ända tills en brun bajs ligger redo för dig på marken, och du måste hitta en svart påse fram för den varma och ångande höm höm.

Men vad är meningen med ögonkontakten, som skulle verka absurd och mycket bisarr om liknande blickar utbyttes mellan två vuxna människor?

Svaren på ovanstående fråga är flera, om man ska tro en ny artikel på djurorganisationen The Dodos hemsida.

Här förklarar Madeline Friedman, som är hundtränare och expert på de håriga varelsernas beteende, att blicken kan spåras tillbaka till den tid då hunden bara var en valp.

Hunden fick förmodligen beröm och en slags belöning när den lyckades bajsa ute i naturen – och inte längre på de äkta mattorna i vardagsrummet.

Den upplevelsen har hunden inte glömt, och därför stirrar den intensivt på dig i hopp om att det efter toalettbesöket kommer att falla berömmande ord och godsaker, menar Madeline Friedman.

Hundtränaren Nick Jones har en annan tolkning av de intensiva ögonblicken när hunden måste gå på toaletten i naturen.

"Om en hund stirrar på sin ägare söker den troligen efter bekräftelse, så att den känner sig säker på att den använder en tillåten plats," förklarar Nick Jones och fortsätter:

"Kanske har ägaren tidigare skällt ut hunden för att ha bajsat på fel ställe, och därför är hunden rädd för konsekvenserna."

Det intensiva hundblicken kan också ha något att göra med instinkt och sårbarhet, säger Madeline Friedman.

"Bajspausen är en sårbar position för hundar," säger Madeline Friedman och fortsätter:

"Känslan av att vara sårbar härstammar från dess vilda förfader, vargen, som klarar sig själv i naturen. Jag tror att hunden håller koll på att vi har dess rygg medan den är i en sårbar position under en längre tid," säger Madeline Friedman.

Veterinären Sonja Olson har däremot ett helt annat förslag på ögonkontaktet:

"Hunden ber om lite privatliv," säger Sonja Olson och förklarar att det kanske är du som fortsätter att stirra på den bajsande hunden i ögonen, och inte tvärtom.