En vanlig vana kan innebära onödiga risker – och rådet kommer direkt från experterna.
Just nu läser andra
Julafton är här, och för många betyder det att kvällen bjuder på riktigt god mat.
När middagen är över står många kvar med rester som sparas till dagarna efter.
Men här gäller det att vara uppmärksam – all julmat mår nämligen inte bra av att slås in i aluminiumfolie.
Livsmedelsverket har tidigare gått ut med en varning om att en populär julerätt inte bör täckas med just folie, och det finns en tydlig anledning till det.
Tydligt besked
I ett inlägg på Facebook är Livsmedelsverket i Danmark mycket rakt på sak: ’LÄGG INTE ALUMINIUMFOLIE ÖVER RÖDKÅL’.
Läs också
Det handlar inte bara om smak eller utseende. Enligt myndigheten kan det även få betydelse för hälsan.
”Aluminium från folie kan vara ett problem för hälsan om det ansamlas i kroppen under längre tid”.
Och det gäller inte bara rödkål.
”Därför är det inte heller en bra idé att täcka julens rester av rödkål, inlagda rödbetor eller saltgurka med aluminiumfolie. Förvara i stället sura livsmedel i glas (inte kristallglas), porslin eller plastbehållare med exempelvis plastlock eller plastfilm”.
Gäller även i ugnen
Rådet om att undvika aluminiumfolie gäller dessutom inte bara för förvaring av rester. Livsmedelsverket nämner även matlagning i ugn:
Läs också
”Om du vill ugnsbaka små paket med kött, fisk eller grönsaker – till exempel med citronskivor eller tomat – är det bättre att använda stekpåsar eller bakplåtspapper i stället för aluminiumfolie.
Avslutningsvis påminner myndigheten om ytterligare en fördel:
”Du gör också miljön en tjänst genom att välja bort aluminiumfolie”.
Så i kväll kan det vara klokt att lägga undan folien och i stället använda de alternativ som redan finns hemma.