Du kommer aldrig att dricka direkt ur burken igen efter att ha läst detta

Skriven av Henrik R

54 veckor sedan

|

11/05/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En australisk studie kommer utan tvekan att förändra dina dricksvanor om du är en person som dricker direkt ur burken

Särskilt under de senaste två åren av pandemin har de flesta blivit mer medvetna om bakterier och hygien.

Alla vet att man bör tvätta händerna innan man äter eller lagar mat, samt efter att ha varit på toaletten.

Det är logiskt eftersom det finns många (potentiellt skadliga) bakterier i samband med ett toalettbesök.

På andra ställen i vår vardag litar vi däremot på att hygienen är i ordning.

Det gäller till exempel när man ska njuta av en iskall burk läsk eller energidryck, även om det inte finns några garantier för att det inte har varit smuts på toppen av burken.

En undersökning utförd av det australiska företaget EarthEcco, som är specialister på bakterier, har visat att toppen av en burk läsk, som kommer i kontakt med dina läppar när du dricker, är smutsigare än en toalettsits.

I undersökningen mäts det med RLU (Relative Light Units), och en föremål betraktas som rent om det ligger under 30 RLU, medan det betraktas som smutsigt om det överstiger 135 RLU, och det kan sägas att burk läsk ofta är smutsiga.

Undersökningen visade nämligen att en vanlig burk läsk mätte 1146 RLU. Jämfört med det mäter en genomsnittlig toalettsits 980 RLU.

"Jag blev chockad över att burk läsken var smutsigare än en toalettsits. Jag skulle nästan vara bättre att dricka direkt från toaletten än från en burk", uttalade Jake Tyson, VD för EarthEcco, och svor på att han aldrig mer kommer att dricka direkt från en läskburk.

Några av de bakterier som EarthEcco enligt idenyt hittade på burk läsk var kolibakterier, vilka normalt sett finns i avföring och enligt Statens Serum Institut är "en av de vanligaste orsakerna till bakteriella infektioner."

Nästa gång du vill njuta av en härlig burk läsk eller energidryck rekommenderas det alltså att du dricker ur ett glas eller med ett sugrör istället för direkt ur burken. Eventuellt kan du dricka från toaletten - det är renare.