Endast en av tio svenskar känner till förbudet: Kan ge böter

Ida Hansson

2 veckor sedan

|

06/06/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan ge böter.

Trots att användning av plastkonfetti utomhus blev förbjudet sedan 30 april 2022 som en del av EU:s engångsplastdirektiv, visar en färsk Novusundersökning genomförd av Håll Sverige Rent att endast en av tio svenskar är medvetna om förbudet.

Detta förbud syftar till att minska nedskräpning, då plastkonfetti lätt sprids i naturen och blir svår att städa upp.

Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent, påpekar i ett pressmeddelande att även om konfettin är av papper eller andra material, klassas det som nedskräpning om det inte plockas upp. Hon understryker att plastkonfetti är en engångsprodukt som kan lämna långvariga spår i miljön.

Under firanden som skolavslutningar, studentfiranden och sommarbröllop har Håll Sverige Rent fortfarande funnit plastkonfetti i sina skräpmätningar, vilket indikerar att förbudet inte efterlevs tillräckligt.

Enligt undersökningen anser nästan nio av tio svenskar (87 %) att lagen är positiv, och en stor majoritet (85 %) skulle vilja se ett totalförbud mot försäljning av plastkonfetti.

Det framgår också att det råder en brist på information vid köptillfället, vilket Ragnartz kritiserar: "Vid köptillfället står det oftast ingenting om förbudet och det är dessutom otydligt vad konfettin egentligen är tillverkad av."

Över nio av tio (93 %) menar att informationen om det olagliga i att använda plastkonfetti utomhus borde vara lättillgänglig vid köp.

Nyheter24 har varit i kontakt med Cecilia Liedberg, PR-ansvarig hos Håll Sverige Rent. Hon berättar att spridning av plastkonfetti utomhus kan leda till böter på 800 kronor.

Men det är inte allt.

"Även annan konfetti, oavsett material, som inte städas upp räknas som nedskräpning och kan därför också leda till böter," säger Liedberg till Nyheter24.

Majoriteten av de tillfrågade i undersökningen, fyra av tio, tror att användning av plastkonfetti är förbjudet, medan lika många inte är säkra på lagens status.