EU inför stränga regler: Instagram och Facebook riskerar förbud

Skriven av Henrik R

38 veckor sedan

|

25/08/2023
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Instagram och Facebook riskerar förbud

Från och med idag träder den nya EU-lagen om digitala tjänster (DSA) i kraft, vilket innebär att 19 stora plattformar med över 45 miljoner användare måste se till att europeiska användare inte utsätts för näthat och andra typer av skadligt innehåll.

Företagen har fyra månader på sig att uppfylla sina nya skyldigheter.

Om de nya kraven inte uppfylls, kan EU-kommissionen dela ut böter på upp till 6 procent av techjättarnas globala omsättning. I ett sista steg kan EU förbjuda plattformarna i unionens medlemsländer.

De nya reglerna gäller flera stora sociala medie-plattformar, inklusive Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, X (Tidigare Twitter) och YouTube.

Skyldigheterna syftar till att stärka och skydda användarna online, inklusive minderåriga, genom att kräva att de utsedda tjänsterna analyserar och begränsar sina systemrisker och tillhandahåller robusta modereringsverktyg.

Amnesty, en av världens största människorättsorganisationer, berömmer det nya EU-initiativet.

Alia Al Ghussain, som arbetar med digitala frågor vid AmnestyTech i London, säger att de nya reglerna ger en god bas för att bygga en värld där människors rättigheter respekteras på internet.