Fallen av TBE ökar i Sverige – men här har ingen smittats

Ida Hansson

4 veckor sedan

|

20/05/2024
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
På vissa platser har ingen blivit smittad.

Förra året rapporterades cirka sexhundra fall av TBE, fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation, i Sverige. Det är det högsta antalet rapporterade fall hittills.

Trenden är ökande med en större geografisk utbredning över landet.

TBE orsakas av ett virus. Människan smittas genom bett av fästingar och de flesta fallen ses under sommaren och hösten. Inkubationstiden är vanligen 1–2 veckor

Många som får TBE får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar.

De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar.

"De flesta tycker nog att det är lite äckligt när fästingar biter sig fast. Man kan tänka på att ha långbyxor och långärmat när man är i skog och mark. På kvällen får man hjälpas åt och kolla så att de inte bitit sig fast i något hudveck där man har svårt att upptäcka dem," säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten.

Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland sticker ut när det gäller TBE-fall, enligt ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

"Än så länge har ingen blivit smittad av TBE genom fästingbett i Norrbotten, så vi här uppe behöver inte vaccinera oss", fortsätter Nystedt. Det är inte aktuellt för norrbottningar som semestrar på hemmaplan att vaccinera sig.